HarmonyOS се появи през 2019 г. като алтернатива на Android, след като Huawei бе изолирана от американския пазар, но много бързо успя да се развие в интелигентна и интуитивна операционна система за цял куп джаджи. 

Honor, Huawei и как отделилата се компания се превърна в лидер в Китай

Honor e новият Huawei в Китай

Вече е номер едно в родината си

Наскоро бе показана третата версия на софтуера, която идва с множество подобрения и силен фокус върху свързаността между различните устройства. 

HarmonyOS 3.0 внася промени във визията и дизайна на интерфейса, като централна роля заемат т.нар. Universal Card уиджети, които могат да бъдат групирани и манипулирани по най-различен начин, така че да пасват идеално в екрана.   

Снимка 582461

Източник: Huawei

Новата версия вече ще може и да записва колко често дадено приложение използва локацията ни, камерата, микрофона и файловете в устройството ни. 

Сигурността се допълва и от софтуер за автоматично премахване на някои метадани от снимки при изпращане, както и замъгляване на телефонни номера и други важни данни в изображения. 

Снимка 582466

Източник: Huawei

Подобрена и скоростта при стартиране на приложения, както и енергоефективността по време на игри. 

HarmonyOS 3.0 надгражда идеята за свързаност между устройствата с нова концепция на име Super Devices. 

Снимка 582462

Източник: Huawei

Чрез нов и доста семпъл интерфейс ще можем с лекота да групираме и свързваме различни устройства, като за целта дори не ни е нужна Wi-Fi връзка между тях. 

Ако искаме например да свържем лаптоп и екран, е достатъчно само да “завлечем” иконката на монитора върху тази на лаптопа, използвайки новия интерфейс.   

Снимка 582463

Източник: Huawei

Към устройствата си също така ще можем да свързваме по два чифта слушалки или говорители, и да контролираме всеки от тях по отделно. 

HarmonyOS 3.0 може да се ползва и в коли като алтернатива на Android Auto и можем бързо и лесно да прехвърлим екрана на телефона си върху дисплея в колата. 

Снимка 582464

Източник: Huawei

Системата е съвместима и с продукти на други компании - смарт хоум устройства, тренажори и други.  

Huawei Mate Xs 2, Matebook D 16 и 16s, MatePad Paper, nova Y70 и nova Y90, и FreeBuds Pro 2 и всичко за новите продукти на компанията

Петте нови продукта на Huawei, които заслужават вниманието ни

За всеки по нещо

Очаква се третата версия на операционната система да излезе през септември, като по последни данни от Huawei съществуват над 300 милиона активни устройства, които ще могат да се възползват от нея.