Към момента възрастовото ограничение на Instagram не позволява на деца под 13-годишна възраст да създават профили и да участват в социалната мрежа.

Истината обаче е, че платформата не разполага със защити, които ефективно да възпрепятстват тийнейджърите да лъжат за възрастта си и да се обозначават като по-възрастни.

Скоро това може да се промени, след като тази седмица BuzzFeed разкри, че Facebook, под чиято шапка е и Instagram, разработва специална детска версия за лица под 13 години.

Снимка 523522

Източник: iStock

Тя ще разполага със алгоритми, които въз основа на поведението на потребителя ще могат да разпознават реалната му възраст.

От Facebook споделят пред Тhe Guardian, че новото приложение ще е подобно на Messenger Kids, което е предназначено за деца между шест и 12 години.

То ще разполага със специални защити на профила срещу нежелани контакти с непознати и достъп до вредно за децата съдържание.

Снимка 523523

Източник: iStock

Въпреки че е трудно да си представим какви биха били ползите от Instagram за деца на тази възраст, от Facebook обясняват, че чрез мрежата те ще могат да са в крак с това, което правят приятелите им, и да откриват нови хобита и интереси.

Австралийско проучване разкрива, че до 30% от тийнейджърите в Instagram са получавали покана за приятелство от непознати и 20% са получавали неприлични снимки или друго неподходящо съдържание в социалната мрежа.

Instagram и новото ограничение, което не позволява на възрастни да пишат на лични съобщения на малолетни

Новата забрана на Instagram

Съвсем закономерна

За момента не става ясно как точно защитите в детската версия на Instagram ще заобикалят тези рискове, но един от обсъжданите варианти е всички детски профили да бъдат с по презумция включена Private настройка.