Мечтата на Тим Кук да превърне iPad в еквивалент на компютър продължава да се разгръща в пълен мащаб с току що обявените от Apple iPad Pro модели.

Apple iMac и всичко за новия модел с М1 чип

С какво ще ни изненада новият iMac

И на кой друг продукт на Apple прилича

Те в голяма степен запазват дизайна и усещането на предходните iPad Pro вариации, но предлагат някои наистина значими подобрения, които просто няма как да пренебрегнем.

Новите модели отново идват с 11-инчов или 12.9-инчов екран, но по-големият вече разчита на mini-LED технология.

Снимка 528140

Източник: Apple

Нареченият от Apple Liquid Retina XDR Display обещава много по-висок контраст и по-висока яркост на изображенията.

Подсветката му разчита на 10 000 диода, като за сравнение можем да кажем, че предходния модел разполагаше със само 72 диода.

Важно е да отбележим, че по-големият модел е и малко по-дебел с профил от 6.4 милиметра, докато дебелината на 11-инчовия iPad Pro e едва 5.9 милиметра.

Снимка 528142

Източник: Apple

Другата голяма новина е, че фирменият чип М1, който виждаме в новите модели MacBook, iMac и Mac Mini, вече e част от iPad Pro.

Към него има опции за 8GB RAM и до 512GB вградена памет и 16GB RAM и до 2TB памет, което приравнява характеристиките на таблета с тези на доста мощен компютър.

Новите таблети също така предлагат 5G свързаност, но могат да бъдат закупени и само в Wi-Fi вариант.

Снимка 528141

Източник: Apple

Задната камера също е променена, като в нея виждаме два сензора - основен 12-мегапикселов такъв с бленда f/1.8, втори 10-мегапикселов сензор с широк ъгъл и LiDAR сензор.

Предната камера е още по-добре пригодена за видео разговори. Сензорът в нея с 12 мегапиксела и ъгъл на обхват от 122 градуса, а функцията Center Stage се грижи винаги да сме в центъра на изображението.

Ако в кадъра влезе още един човек, камерата автоматично отдалечава обхвата си, за да побере и него.

Снимка 528139

Източник: Apple

Новите таблети ще влязат в продажба в края на месец май, като цената на 11-инчовия модел с Wi-Fi ще е 799 долара и 999 долара за модел с 5G.

По-големият вариант с Wi-Fi ще струва 1099 долара или 1299 долара, ако искаме той да разполага и с 5G.