Какви чувства изпитвате след вкусния и обилен обяд? А след скандала, спретнат от вашата половинка? А след бурния секс?

Чувствата би следвало да бъдат еднакви, тъй като човешкият мозък възприема проявата на агресия по същия начин както и поглъщането на храната, и удоволствието от секса, и дори приемането на наркотиците, а именно - включва "механизма на поощряването", съощават от здраве.bg .

До този извод стигнаха британски учени, които са изследвали хормона на удоволствието - допамин, който се отделя в качеството на "възнаграждение" за получената храна, секс или наркотици, също както по време на пазаруване или при игра на хазарт.

"Допаминът дава истински силното усещане за удоволствие и удовлетворение. Неговото активно отделяне става в моментите, когато преживяваме някакви нови усещания и емоции, вълнуващи и възбуждащи. Но се оказва, че този хормон се изработва и по време на скандалите и други прояви на агресия", съобщават учените.

Агресията според тях е още един начин за постигане на удовлетворение. Това твърдение се потвърждава от факта, че съществуват хора, които обичат правят скандали и дори да се бият, а също така има и такива, които обичат да гледат например бокс или екшъни. По този начин те получават удовлетворение подобно на това, което възниква след правенето на секс или след приемането на обилно количество вкусна храна.

Източник: здраве.bg