Споровете за съществуването и ролята на т.нар. G-точка за оргазма при жените не спират. Но едно със сигурност е вярно: знаейки за нейното съществуване и умеейки да я открива и прилага в търсенето на сексуалната наслада, жената може да направи своя сексуален живот разнообразен и пълноценен, пишат от Здраве.bg.
Предлагаме ви 9 факта за точката G, които ще бъдат от полза за всяка жена (а и за нейния партньор):

Факт №1
Точката G е открита и описана през 40-те години на миналия век от немския гинеколог Ернст Графенберг, а през 50-те години се появиха безброй изследвания за влиянието на G -точката върху оргазма на жената и женското полово влечение.

Факт №2
Точката G има много названия като “свещена точка”, “зона G”, “G-точка”. Термините “областта на 12-ия час”, “женската простата” и “вътрешният тригер” също описват по различен признак това малко уплътнение на предната стена на влагалището.

Факт №3
Специалистите твърдят, че е невъзможно да се види точката G, защото външно тя не се различава от общата повърхност на влагалището. Тази точка може да се открие само при изследване с пръсти на предната стена на влагалището. Именно този факт, както и недостатъчната надеждност на субективните усещания на жената, правят процеса на откриване на точката G доста труден.

Факт №4
Влагалищното преплитане на нервни влакна, прави повърхността на този орган особено чувствителна и образува много малки нервни възли, най-голямото от които е именно точката G. Оргазмът при въздействието върху тази точка е силен и мощен, тъй като е смесен: местоположението на зоната G позволява при нейното стимулиране да се въздейства едновременно и върху клитора (което води до клиторен оргазъм), и върху нервите на тазовата област (което води до вагинален оргазъм).

Факт №5
Зоната G е натрупване на нервни влакна и възли с диаметър около 3 см, което е разположено на няколко сантиметра от входа на влагалището върху неговата предна стена. Смята се, че “вълшебната зона” може да бъде напипана с пръсти като малко уплътнение близо до пикочния мехур. Откриването на зоната G е затруднено от много гънки, които се намират в областта, където е разположена и точката G.

Факт №6
Особено стимулират точката G тези пози, при които мъжът е отгоре, а под бедрата на жената е подложена малка възглавница или “колянно-лакътната” поза, когато жената стои на колене и се опира на лакти върху леглото. Именно тези две пози създават максимално благоприятните условия, за да може мъжкият полов член да стимулира зоната на точката G.

Факт №7
Стимулирането на точката G първоначално води до рязко желание за уриниране, тъй като тя е разположена близо до пикочния мехур. Но според специалистите тази реакция е напълно нормална и не трябва да спира партньорите в търсенето на приятните усещания.

Факт №8
Според статистиката, не всички жени изпитват силен оргазъм при стимулирането на точката G: 15% от анкетираните, открили тази точка и приложили редица усилия за нейното стимулиране, не са усетили нищо друго освен дискомфорт и желание за уриниране.

Факт №9
Съвременната медицина и гинекологията в частност не само се разминават в мнението си за разположението на точката G, но и поставят под въпрос изобщо съществуването на такава зона.
Много специалисти отричат съществуването й, тъй като откритието на немския гинеколог и до днес не е подкрепено от достатъчно научни изследвания.

Здраве.bg