Домашната библиотека на Умберто Еко съдържала 30 хиляди тома. Дали ги е прочел всичките? Естествено че не, но си остава един от най-ерудираните и сложни писатели, за които се сещаме.

Далеч сме да се мерим с него, но ако и нашата библиотека изобилства от непрочетени книги, въобще нямаме поводи за притеснение. Напротив.

Снимка 332008

Източник: iStock

Според Насим Никълъс Талеб - икономист и автор на бестселъра "Черният лебед" (няма общо с филма с Натали Портмън), пълната библиотека е повод за гордост независимо от непрочетените книги.

"Прочетените книги са много по-малко ценни от непрочетените", казва Талеб и допълва, че те са и нещо като напомняне за това колко малко знаем. А ролята им е да ни държат гладни за знания и постоянно любопитни.

Снимка 420275

Източник: ИнфоДар

Непрочетената библиотека е камбанката, която звънва в главата и ни напомня за това каква нищожна част от цялото сме. Защото колкото повече научаваме, толкова повече и осъзнаваме колко малко знаем. А винаги е хубаво да имаме цел пред себе си и стимул, който да ни дърпа към нея. Като следващата книга, която трябва да прочетем.