Има ли нещо по-неприятно от часовете, прекарани в задръстване, или от това да обикаляш 40 минути, за да си намериш място около центъра?

Някак без да разберем столицата и по-големите градове в страната се превърнаха в препълнени автокъщи, започнахме да приемаме задръстванията като част от живота, а пълните резервоари за мнозина са по-скоро блян, ограничаван от безспирно покачващите се цени на горивата.

Както и с повечето социални явления, претрупването с автомобили отново е наша, собствена вина. А решението в случая е очевидно и идва на две колела.

Снимка 360868

Източник: iStock

Причините да започнем да се придвижваме със скутер са твърде много, за да ги вместим в една статия, но ето няколко основни, които да ни мотивират сами да търсим промяна на обстановката в града.

Парите са от значение

Началната цена и разходите по поддръжка дори и за по-голям скутер са в пъти по-ниски от тези за кола. 10-годишен скутер със 150-кубиков двигател например би ни струвал около 2000 лева.

Снимка 360866

Източник: iStock

Годишната поддръжка на мотора не би трябвало да надвишава 400 лева и това е при положение, че редовно обслужваме возилото си. Освен че не плащаме за винетка, застраховката и данъка на скутера общо биха стрували доста по-малко от месечните ни режийни сметки.

Гориво

С 200-кубиков скутер бихме могли да минем около 300 километра с 10 литра бензин. Това означава, че придвижването в града и извън него ни струва над 3 пъти по-малко, отколкото с автомобил.

Паркиране и движение

Снимка 360865

Източник: iStock

Паркирането в града с мотор е не просто лесно, но дори е забавно. Малките размери на скутера позволяват да сме доста креативни с местата, където го оставяме. "Филтрирането" на задръстванията пък придават съвсем друго лице на трафика. От неприятно бреме, колоните пред светофарите се превръщат в своеобразен слалом.

Защо точно скутер

За разлика от по-големите пистови и ендуро мотори, скутерите се облагат с по-малко данъци и по-ниски застраховки. В градски условия, скутерът е много по-удобен, отколкото по-големите и тежки варианти.

Снимка 360867

Източник: iStock

В същото време повечето от тях са снабдени с багажници, достатъчно големи да поберат поне 2 пълни пазарски торби или достатъчно дрехи за кратко пътуване. Скутерът също така е много по-лесен за управление, най-вече заради автоматичните предавки.