Споделянето на леглото с децата е една доста обсъждана и оспорвана тема. Някои смятат, че това спира детето да не желае на по-късен етап да спи самостоятелно, както и че е възможно да възпрепятства психологическо му развитие. Други пък са на мнение, че влияе благоприятно на отношенията майка-дете.

Според клиничния психолог д-р Йони Шваб "няма негативни психологически ефекти" от спането е едно легло, ако и детето, и родителят са доволни от обстоятелствата.

Проучване, публикувано в списанието Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, установява, че да спите с бебето ви може да улесни кърменето, докато друго твърди, че новородените, които споделят легло с майките си, спят много по-добре от тези, които спят отделно, съобщават от Fox News.

Снимка 322517

Източник: iStock

Съществуват обаче доста малко научни доказателства за психологическите ползи или вредите от споделянето на общо легло, обяснява Дейвид Месер, професор по развитието на детето в Open University.

"Това е така, защото по етични причини изследователите не са в състояние да провеждат експерименти по тази често противоречива тема. Не можем да поискаме от една група майки да спят с децата си, а от друга - да не го правят ", споделя професорът пред Independent.