Убиецът на ламѝ, покровителят на животновъдите, носителят на лятото и страшилището за всички агнета - днес честваме един от най-ценените празници - този на Свети Георги Победоносец.

Честит празник и на всички именници, които са дарени с имената Георги, Гергана, Гинка, Ганка, Ганчо, Галя, Галин и всички техни производни.

6-ти май е считан и за Деня на храбростта и празник на Българската армия, като в София днес ще се проведе официален военен парад, с който ще бъде отбелязана и 140-та годишнина от създаването на родната армия.

Празникът се приема за един от най-светлите за Българската православна църква и е един от малкото, които се празнуват както от християни, така и от мюсюлмани.

Въпреки това произхода на този празник все още не е твърдо установен, като някои историци смятат, че той идва от далечната прабългарска древност, а други спорят дали не е славянски или тракийски.

Във всеки случай, днешният ден се чества в цяла България с богати трапези, сочни агнета и най-различни обреди, почитащи паметта на Свети Георги Победоносец. Днес окончателно можем да се отърсим от застоя на зимата и да се помолим за слънчево лято и плодородна година за всички българи.