Победителят от 2018 Skyscraper Competition, организирано от архитектурното списание eVolo, е много далеч от лъскавите стъклени сгради, които сякаш опират небето над мегаполисите. И определено изглежда нереалистично.

Все пак, всичко още е на ниво концепт. Но идеята определено си струва да бъде представена, въпреки че надали някога ще излезе от сферата на архитектурната фикция.

Skyshelter.zip е проект, дело на трима полски архитекти. Сгъваемата кула е лесна за пренасяне, а идеята й е да осигурява подслон на бедстващи хора по време на природни катаклизми, военни атаки и други подобни извънредни ситуации.

Снимка 353188

Източник: Facebook / SP idea

Актуалността на тези заплахи със сигурност е оказала влияние за първото място на проекта. Необичайната сграда не се нуждае от строителни дейности, за да добие завършен вид. Тя може да се използва многократно и наподобява огромно оригами или хармоника.

Пренасянето на конструкцията в сгънат вид и нейното разгъване става с помощта на хеликоптери. Това е предимство, защото в бедствени зони често има невъзможност за сухоземен транспорт.

Във вътрешността има огромен хелиев балон, който подпомага придобиването на цялостните размери. В зависимост от количеството газ, което се изпуска, се контролира височината на небостъргача.

Снимка 353190

Източник: Facebook / SP idea

Не са необходими стабилни основи. След тази манипулация разгъваемата сграда предлага обширна закрита площ, която може да подслони хиляди. Конструкцията е от стоманени жици, плат и 3D отпечатани плочи.

А под нея бързо могат да се сформират звена за спешна помощ и кризисни центрове. Налични са и вертикални ферми, които да осигурят прехрана на бедстващите. Сградата има и системи за производство на енергия, както и за пречистване на дъждовна вода.