Понякога решаването на тестове в интернет помага на науката. На базата на резултатите на 1.5 милиона души, решавали тестове за това към кой тип личности спадат.

Въпросите били разработвани в продължение на години от учените, като броят им варирал от 44 до 300 въпроса. Данните са взети от John Johnson's IPIP-NEO, проекта myPersonality и BBC Big Personality Test.

Досега в научната литература не беше прието да се говори за типове личности и хипотезата, че хората спадат към определен брой такива типове, се отхвърляше. Но сега това може би ще се промени. Новото проучване е публикувано в научното списание Nature Human Behaviour.

Снимка 379594

Източник: Credit: Northwestern University

След като анализирали огромния обем от данни, учените установили, че наистина хората могат да бъдат разпределени в четири различни типа, в зависимост от това доколко са невротични, открити, екстровертни (общителни), сговорчиви и съвестни.

Мястото в самолета, което избираме, разкрива какви хора сме

Кажи ми къде седиш в самолета, за да ти кажа какъв си

Спомнете си последното си пътуване

Според мащабното проучване, четирите типа личности са следните:

  • Обикновени - тези хора са силно невротични и екстровертни, като същевременно не са толкова открити. За жените е по-обичайно да попаднат в тази категория, отколкото за мъжете.
  • Резервирани - те са емоционално стабилни, но не са открити или невротични. Не са особено екстровертни, но в известна степен са сговорчиви и съвестни.
  • Модели за подражание - те не са невротични, но са екстровертни, открити, съвестни и сговорчиви. Вероятността някой да попадне в тази група се увеличава осезаемо с възрастта. Жените, които спадат към тази категория са повече, отколкото мъжете.
  • Егоцентрични - те са много екстровертни, но същевременно са по-малко открити, сговорчиви и съвестни от всички останали категории. С възрастта все по-малко хора попадат в тази категория. Тя е най-характерна за момчетата в тийнейджърска възраст.