Скандалът с Cambridge Analytica взриви медиите навсякъде по света, а Зукърбърг все още се опитва да загаси пламналите в политическите среди страсти. И докато по време на разпита пред Конгреса в САЩ и скорошните изявления пред ЕС СЕО-то на Facebook успя да изиграе ролята си добре, в някои държави по света номерата и извиненията му изобщо не минаха.

Нелепостите на Зукърбърг и Конгреса

Нелепостите на Зукърбърг и Конгреса

Що за разпит беше това

Папуа Нова Гвинея (ПНГ) е едно такова място, където правителството е взело решение да блокира употребата на социалната мрежа на територията на цялата страна за един цял месец, пише Guardian.

Целта на управниците е да използват времето, за да преразгледат начините, по които жителите на държавата ползват Facebook, както и да идентифицират хората зад хиляди фалшиви акаунти.

Ново дело срещу Facebook

Ново дело срещу Facebook

Проблемите за социалната мрежа не спират

Полицията в ПНГ също ще участва в дейностите на правителството и ще се ангажира с търсенето на лица, разпространявали опасно или непристойно съдържание.

Интересно за тази страна е, че населението й наброява 8.4 милиона души, но едва 12% от тях имат достъп до интернет. Въпреки това лидерите на ПНГ са решени да проверят до каква степен Facebook e навлязъл в тъмните прослойки на обществото и да предприемат мерки.

Очаква се, че достъпът до мрежата ще бъде възстановен след едномесечната акция, но е възможно и това да не се случи.