Лято е и най-доброто място, на което можем да се намираме, е плажът. Независимо къде - у нас или в чужбина, има едни минуси на морския бряг, които си остават константни величини, подаващи се из целия този разкош, готови да ни развалят кефа. Ето за какво да внимаваме, когато въобще не ни е до внимаване.

Дехидратация

Всичко е по-хубаво, когато слънцето грее и сме почивка. Но правилото за двата литра вода не знае що е почивен ден. Особено през лятото. Особено на плажа. И особено докато се пържим и потим като за световно.

Коктейлчетата са винаги добра идея, но в повечето от тях се съдържа голямо количество захар. А когато шишето с вода не е по цял ден пред нас на бюрото, да забравим да се хидратираме е доста вероятно. Само после да не се чудим защо ни боли глава, прилошава ни и се като изцедени лимони.

Какво да направим? Бутилката с минерална вода трябва да е винаги до нас, но не на слънце, а най-добре в хладилната чанта. И да не са два литра, поне литър - литър и половина са задължителни, за да не прегреем.

Снимка 369001

Източник: iStock

Инфекции

Стомашните са най-често разпространените. Очаквано - предимно при децата. Все пак, те са тези, които най обичат да си хапват пясък и да си пийват морска вода.

Но и ние, възрастните, не сме защитени от известни неразположения. При нас - най-вече заради похапване на крайбрежното капанче.

Бактерията ешерихия коли пък може да ни докара и цистит, които е напълно способен да ни скапе лятното настроение.

Инфекциите на ушите и очите - отит и конюнктивит са не по-малко зло, което дебне за жертви предимно в морето.

Какво да направим? Мием по-често не само очите и ушите, но и цялото тяло с вода, различна от солената - на душовете например.

Снимка 368997

Източник: iStock

Медузи

Само като чуем за тях и ни побиват тръпки. Отдавна мина времето, когато като малки хлапета им се радвахме какви са прозрачни, слузести и гадни. Но след това се опарихме. 

И сега бягаме надалеч от тях. Освен ако не сме от онзи тип смелчаци, който си лепят медузи по коленете и други части на тялото. Ей така, за облекчение на болката било.

Медузите обикалят най-често в плитките райони и колкото и да не ни се иска, трябва да се съобразим с местоположението им, за да не охкаме и пъшкаме после от болка на плажа. Не че ще умрем от ухапването, но си е доста неприятно.

Какво да направим? Където са те, ние не сме. И всичко е точно.

Снимка 369005

Източник: iStock

Водораслите

Повечето от тях са безобидни и единственото, което могат да ни направят, е да се полепят досадно по нас. Но има видове, които съдържат токсични вещества и предизвикват диария и други стомашни неразположения.

Какво да направим? Това, което принципно трябва да правим - да не поглъщаме морска вода.

Морски таралежи

По нашето Черноморие са рядко срещани, но не същата е ситуация по гръцките плажове. Стъпим ли на бодливото водно животинче, после с месеци може да се наложи да се разкарваме по лекари.

И разкарването започва веднага след убождането, защото мястото може да се замърси, да забере и да предизвика ставни и мускулни болки

Какво да направим? Таралежите най-често се намират около скали. Затова трябва да сме внимателни именно в тези области, пише Reader's Digest. И както обичат да повтарят майките - гледай си в краката!

Снимка 369006

Източник: iStock

Порязвания

Чиста плажна ивица без боклуци, миди и остри камъчета. Мечти... Дори едно малко порязване, което си казваме, че ще мине от солената вода, може да ни създаде много по-сериозни ядове, защото шансът да се замърси и през раната да проникнат бактерии е доста голям.

Какво да направим? Съветът е същият - гледаме си в краката.

Мъртво вълнение

Колкото и да се говори за него, всяка година взима няколко жертви. В повечето случай - смелчаци, които са надценили възможностите си като плувци. А понякога просто ни завлича навътре и изпадане в ситуация, която можем да опишем само с една дума - безизходица. Но, всъщност, не съвсем.

Защо няма да влезем в басейн това лято

Защо няма да влезем в басейн това лято

Инфекциите, които се крият „на мокро“

Какво да направим? Едно основно и най-важно правило - плуваме по диагонал към брега.