Насекомите от разред Phasmatodea неслучайно са известни с името "пръчици". Те притежават изумителна прилика с клонче или клечка и, както е с всички биологични видове, имитиращи други - това често запазва живота им, като заблуждава хищниците.

Но мимикрията не е единствената им впечатляваща характеристика. Наскоро учените установиха още една обща черта между тези насекоми и растенията.

Много растения разпространяват семената си чрез екскрементите на птиците, които се хранят с техните плодове. Тези семена са с твърди и здрави обвивки, които ги предпазват от стомашните сокове на "транспортното средство", и те го напускат невредими.

Снимка 359946

Източник: iStock

Сега учените са установили, че при насекомите пръчици се наблюдава нещо сходно. Когато женско насекомо бъде изядено от птица, съществува до 20% вероятност яйцата, които са се намирали в корема на пръчицата по това време, да напуснат хищника цели и от тях дори да се излюпи ново насекомо.

Пръчиците притежават още една суперсила: могат да се размножават партеногенетично. Това означава, че на женската не ѝ е необходимо да бъде оплодена от мъжки, за да снесе жизнени яйца. А от тях се излюпва нова женска, копие на майка си.

Тези насекоми са разпространени по всички континенти, с изключение на Антарктида. И сега, след като знаем всичко това за начина им на живот, май няма нищо изненадващо в този факт.