Възпитаването на едно дете е дълъг и сложен процес, който предначертава в голяма степен живота му в бъдеще. Съвети по темата има дадени много. Но сега Time посочва петте акцента в нашето поведение, които остават трайни следи в съзнанието на нашите наследници. Затова е добре да бъдем внимателни.

Семейните традиции

Вечер точно в осем всяка вечер с мама и татко. Посрещане на Коледа и Великден в компанията на братовчеди и семейни роднини. Посещения при баба и дядо с и без повод. Всичко това са навици, които се градят още от ранна възраст.

Децата обичат спонтанността, но искат да има и предвидимост в тяхното ежедневие. Това създава едно усещане за сигурност. Семейните пътувания, забавните рождени дни и специални ни ритуал преди лягане се запечатва дълбоко в съзнанието и вероятността един ден да го предадат на своето семейство е много голяма.

Снимка 353354

Източник: iStock

Взаимоотношенията

Начинът, по който се държим с нашата половинка, оказва сериозно влияние върху представите на детето що е то любов. Личният пример тук е от съществено значение. Ако успеем да го убедим с държанието си, че да намериш сродна душа, да сключиш брак и да създадем семейство е най-важното в живота, то със сигурност един ден тези цели ще бъдат приоритет.

Разбира се, това не значи, че децата на разведени родители нямат желание да имат свое семейство. Но ако едно момче е ставало свидетел как баща му бие майка му, вероятно един ден и то да посегне на жена си е много по-голяма.

Снимка 353353

Източник: iStock

Похвали и критики

Сърцето на детето е като мокър цимент, по който оставяме следи със своите думи и действия. С времето те се втвърдяват и остават белези за цял живот. Затова никога не бива да бъдем прекалено строги. Със скандали и обиди не става.

Важното е да намерим разковничето на дисциплинирането на детето. Но нашите поуки и съвети трябва да бъдат изпълнени с любов и загриженост, за да послужат като гориво за бъдещи успехи на хлапето.

Снимка 353359

Източник: iStock

Вниманието

Времето, в което можем да насочим цялото си внимание към нашите деца, е най-ценното за тях. Завихрени във водовъртежа на ежедневието, често редуцираме отношенията родител-дете от битовизми, а място за емоции и споделя почти не се намира.

Малките моменти, в които просто се смеем заедно на глупава комедия или си играем с топка в двора след време ще се превърнат в големи спомени, запечатани в съзнанието.

Снимка 353363

Източник: iStock

Сигурност

Уязвимостта на всяко дете има нужда от защита. Затова съществуват изрази като майка-орлица. Ние сме длъжни да накараме децата да се чувстват сигурни, когато са в нашата компания.

Как да научим децата на отговорност

Как да научим децата на отговорност

Още от съвсем малки

Затова следващият път, когато ни събудят посред нощ от страх, че има чудовище в хола, по-добре да не се гневим, а да се направим, че сме го прогонили. Така ще изглеждаме като супергерои.