Ако живеем в къща и имаме двор, то тогава сме истински късметлии. Е, да, изисква повече поддръжка, но може да прекарваме лежерни пролетни и летни вечери в усамотение. А през уикендите да си правим барбекю с приятели.

За да останат те очаровани, а ние - доволни от себе си, може да си откраднем някоя от следните идеи.

Как да превърнем вилата в мечтаното място за отдих

Как да превърнем вилата в мечтаното място за отдих

За предстоящите топли месеци и не само

Ратанът

Класиката при градинските мебели продължава да е най-добрият избор. Ниска масичка и няколко стола, декорирани с меки възглавници, са идеални за сутрешни и следобедни кафета на чист въздух.

Снимка 349064

Източник: iStock

Освен че изглежда стилно, ратанът е и лек, естествен материал, което позволява лесното преместване на мебелите и пренареждането им в градината.

Дървото

Уютният ратанов кът за кафе в никакъв случай не изключва и място за вкусно похапване в градината. Особено ако имаме и споменатото вече барбекю. И тук най-актуалният избор е не пластмасата, а дървото.

Две дървени пейки или няколко стола и една по-висока маса, декорирани с възглавници и цветна покривка, създават свежо настроение за нас и гостите. Може дори да си ги направим сами, ако сме от отбора на по-сръчните.

Снимка 349070

Източник: iStock

А защо да не се развихрим и с различни рисунки по дървото. Догодина ще пребоядисаме в друг цвят. Спестяваме си и неприятното усещане на напечена от слънцето пластмаса. А и тя определено изглежда по-евтино и лишена от стил.

Камъните

Другият вариант за създаване на нестандартна мебелировка в двора е използването на камъни в метални клетки. Това също е евтина алтернатива, а изглежда ефектно и натуралистично. Достатъчна е една малка маса и няколко стола.

Столовете

Люлеещите се столове не само само за майки, които приспиват бебетата си, нито пък за възрастни. Те могат да накарат приятелите да искат всеки ден да са ни на гости, ако ги имаме в градината. И не е необходимо да бъдат тежки и масивни, вече се предлагат разнообразни варианти.

Снимка 349072

Източник: iStock

Растенията

В двора трябва да има място не само за мебели, но и за природа. Ако не сме от най-запалените градинари, които да се похвалят с впечатляващи по размери насаждения, има хитър начин отново да впечатлим.

Просто всичко, което сме засадили, трябва да е на показ. А не някъде там, в края на градината. Ако насажденията го позволяват, може да ги оградим с дървени сандъчета, които да боядисаме.

Добра идея е и вертикалната градина за ягоди или пък за различни билки и подправки. Освен че осигурява свежа продукция, тя създава и усещането, че тук някои е хвърлил доста усилия.

Снимка 349074

Източник: iStock

Уютът

Сред тенденциите за декориране на градината е и пренасянето на вътрешния интериор навън. Така че смело може да нахвърляме по тревата не само възглавници, но и одеяла и дори килими. 

Идеята е, че няма нужда от компромиси по отношение на стила, само защото не прекарваме цялото си време в градината. Добре е тя да следва интериорната линия на кухнята и хола и да се превърне в естествено продължение на дома.

Снимка 349076

Източник: iStock

Светлината

Осветлението в двора също е важен елемент, който допринася за цялостната обстановка. И тук може да се развихрим, а не просто да се чудим къде да сложим още една крушка. Спокойно може да подсилим осветлението и настроението с LED верига или лампички за украса, пише Daily Mail.