Всички се интересуваме какво да правим (или не), за да имаме по-бели зъби. Отговорът изглежда прост - да четкаме по-често, но достатъчно ли е?

На първо място, има два вида избелване - външно и вътрешно. Първият премахва оцветяването, за да възстанови белотата на зъбите каквато е била преди него. Вторият е за хора, които искат зъбите им да бъдат по-бели от естествения цвят, т.е. това, което виждаме между устните на известните личности.

Добра хигиена

Снимка 334945

Източник: iStock

Добрата хигиена на зъбите е отличен начин за предотвратяване на оцветяването. Натрупването на плака дава жълт оттенък, така че продължителното четкане, използването на подходяща марка паста за зъби и употребата на вода за уста, не бива да се подценява.

Въпреки че избелващата паста за зъби е от значение за ежедневната практика, от Askthedentist твърдят, че самата четка е още по-важна за външно избелване.

Забранено за консумиране

Снимка 363978

Източник: iStock

Освен натрупването на плака, оцветяването или износването на емайла, най-външният слой на зъбите също провокира тяхното пожълтяване.

Има много неща за консумация, които трябва да избягваме, за да предпазим зъбите си от оцветяване - от кафе и червено вино до газирани напитки и преработени захарни храни. Цигарите също трябва да се спрат.

Помощни средства

Снимка 363976

Източник: iStock

Ако не можем да се сбогуваме с червеното вино и цигарите, има някои нестандартни средства за защита, които помагат.

Въпреки че много плодове не са подходящи за нашите зъби, доказано е, че хапването на хрупкави сурови зеленчуци съдейства за отстраняване на плаката, докато дъвчем. Твърди се също, че консумацията на ягоди и ананас прави зъбите ни по-бели.

Четкането с хлебна сода също съдейства за избелване на зъбите с течение на времето, защото действа като лек абразив, който бавно изтрива петната от емайла.

Козметично лечение

Снимка 342450

Източник: iStock

Ако всичко останало е неуспешно или търсим бърза корекция, тогава идва ред на по-тежките (и по-скъпи) стъпки и процедури.

Избелващите ленти и геловете са сравнително евтино лечение, ако се стремим към по-ослепителна усмивка. Ако и това не задоволява предпочитанията ни, трябва да се обърнем към зъболекар, който срещу известна сума и с помощта на няколко процедури, ще осигури желаните резултати.