Оказва се, че освен да бъде лекарство за душата, изкуството помага и на професии, които нямат нищо общо с неговия визуален свят, като лекарите например.

Според проучване на Медицинското училище към Университета в Пенсилвания, изкуството подобрява аналитичните умения на бъдещите медици. А всички знаем колко важно е правилното прочитане и интерпретиране на рентгенови снимки за диагностицирането на редица болести. За съжаление обаче такива часове в медицинските университети няма.

Отчитайки този факт, Американската академия по офталмология решава да докаже, че наблюдателността е изключително важна за медицинската професия, но и че тя може да бъде тренирана и развивана.

Снимка 314429

Източник: iStock

Проучването, което публикува Академията, се фокусирало изцяло върху 36 студенти, които изучават офталмология - онзи дял от медицината, занимаващ се със състоянието на зрението.

Половината от първокурсниците записали курс по интерпретиране на произведения на изкуството и прекарвали по шест часа и половина часа в Музея по история на изкуството във Филаделфия. Курсът включвал общи лекции, но и събеседване относно цветовете или перспективата на дадено произведение.

Всичките 36 студенти правят тестове за визуални умения преди и след курса. На тях е трябвало да опишат произведение на изкуството, снимки на ретината и снимки на хора със симптоми на различни болести на очите.

Снимка 314430

Източник: iStock

Оценяването е било направено на базата на това, което студентите са забелязали на снимките, както и дали са включили медицински наблюдения в обосновката си.

Резултатите били категорични: посещавалите часовете по изкуство студенти показват значително по-добри резултати на теста, отколкото тези, които не са.

Във финалния доклад на Американската академия по офталмология няма обяснение на резултатите, но тя препоръчва в програмите на университетите по медицина да бъдат включени допълнителни лекции, които развиват аналитичните и визуални умения на студентите.

Като продължение на проекта на Медицинското училище към Университета в Пенсилвания, експертът по визуално възприятие Ейми Хърман организира и други специални групи към музея Метрополитен. Те се състоят не от бъдещи медици, а от полицаи, детективи и адвокати. Тях Ейми Хърман учи да "разчитат" уликите по дадено престъпление по-лесно и безпристрастно - отново чрез изкуството и качеството му да влияе върху визуалната ни памет.