Броят на смъртните случаи, дължащи се на маларията, се е понижил значително от началото на века, но въпреки това болестта продължава да причинява хаос в Африка. В Малави почти една четвърт от децата на възраст под пет години са положителни за болестта.

Въпреки, че се взимат мерки като осигуряването на безплатни мрежи против комари, все още има много дълъг път, преди да се постигне целта за елиминиране на маларията.

Маларията и водата са неразривно свързани. Няколко дни след като се хранило с кръв от нищо неподозиращ човешки или животински гостоприемник, женския комар Anopheles, който носи маларията, търси вода, в която да остави яйцата си.

Снимка 367686

Източник: iStock

През дъждовния сезон - между ноември и април, не е трудно за комара да се натъкне на малка локва или друг воден източник. Комарите се излюпват през този период, поставяйки началото на маларийните върхове скоро след това.

Но как биха могли да помогнат дроновете в битката с маларията?

Множеството водни и заблатени обекти на територията на Африка, които трябва да се обходят, за да се вземат проби, затруднява възможността за овладяване на болестта. Дроновете обаче улесняват процеса на изследване на обектите, благодарение на по-бързото определяне на области, в които комарите се крият.

Снимка 367687

Източник: iStock

Не само че картографирането на местата за размножаване на комари посредством дронове определя кои райони са предразположени към малария, но предоставя и информация за намаляване на броя на комарите във водните обекти, чрез управление на околната среда.

Чрез предотвратяване на размножаването на комарите - особено в слабо достъпните места в сухия сезон, се оказва значително въздействие върху случаите на малария в Африка, пише Independent.