Навлизането на роботите в армията, полицията и службите за спешно реагиране бе само въпрос на време и ето, че това време дойде.

Кучетата Spot на компанията за роботи Boston Dynamics, които по-скоро будят чувства на страх, отколкото на увереност и сигурност, вече стават част от полицейските служби в щата Масачузетс, САЩ, съобщи CNET.

Още по-рано тази година властите са получили няколко кучета "назаем" от Boston Dynamics, за да ги тестват в определени ситуации и очевидно тестовете са минали добре.

За момента от полицията нямат намерения да оборудват роботите с огнестрелни оръжия, но не виждаме причина това да не се случи в бъдеще.

Официалното становище е, че властите ще ползват кучетата Spot, за да проникват в опасни за хората места, като разпадащи се или горящи сгради например.

Spot, Boston Dynamics и кучето-робот, което можем да си купим

“Кучето” на Boston Dynamics е вече на пазара

Колко струва и за какво бихме могли да го ползваме

Възможно е роботите да бъдат ползвани и за обезвреждането на бомби, благодарение на способността им да боравят с околната среда посредством механичния си хобот.

Едно е сигурно - К-9 кучетата са в процес на пенсиониране, а полицейските служби влизат в период на трансформация, която е възможно с времето да измести и хората.