Тези открития бяха удостоени с Игнобелови награди, които се раздават от 1991 г. Те са пародия на истинските Нобелови награди и се присъждат всяка година за странни и абсурдни научни разработки. Ето и кои бяха първенците тази година:

Котки с различна форма

Снимка 323405

Източник: iStock

Марк-Антоан Фардин печели наградата за физика с изследването си "Реология на котките". В него се твърди, че котките могат да приемат формата на съда, в който са поставени. Затова те могат да приемат твърда и течна форма. По думите на учения възрастните котки се "разтичат" по-бързо от малките котенца. 

Прегръдка с крокодил

Според двама австралийски изследователи хората, които докосват крокодил без страх, са много по-хазартни личности, защото обичат риска. И шансът да заложат голяма сума в казино е много голям.

Разливането на кафе приключи

Снимка 323407

Източник: iStock

Корейският учен Хан Джи Вон е намерил начин как да не разливаме кафето си, докато отиваме на работа, държейки го в ръка. Изследването му установило, че когато обхванем чашата с кафе отгоре и ходим назад, ще се намали риска от разливане. 

Растящи уши

Британският учен Джеймс Хоткоут е анализирал размера на ушните миди на 200 души на възраст между 30 и 93 години. Изследването показало, че след навършване на 30 години ушите на хората започват да растат с по два милиметра за 10 години. 

Намаляване на хъркането

Снимка 323408

Източник: iStock

Швейцарски екип от учени установил, че свиренето на диджериду (аборигенски музикален инструмент) укрепва горните дихателни пътища и намалява хъркането. Свиренето на инструмента може да предотврати и сънна апнея. 

Странните неща, които ни се случват по време на сън

Странните неща, които ни се случват по време на сън

Колко от тях са ви се случвали

Музика в утробата

Учени открили, че плодът възприема по-добре музиката, ако тя идва от влагалището на майката. На експеримента са се подложили 106 жени, бременни 14-тата и 39-тата седмица. Докато мелодиите звучели от специално аудиоустройство, поставено във влагалището на бъдещите майки, лекарите проследявали реакциите на плода чрез ултразвуков апарат.