Независимо дали сме били на 10 или 20 години, всички помним първите си целувки. И първата целувка с всеки нов човек винаги е (или поне трябва да бъде) вълнуваща - с прехвърчане на искри и пеперуди в стомаха.

Но тъй като връзките напредват и "меденият" месец минава, е твърде обичайно двойките да се целуват все по-малко и все по-рядко.

Целуването обаче, независимо дали е скучно или вълнуващо, всъщност има много предимства както за нашето лично здраве, така и за благополучието на взаимоотношенията с партньора ни.

Повишава имунната система

Целуването изглежда нехигиенично - и всъщност наистина е такова. Споделяме около 80 милиона бактерии по време на страстна 10-секундна целувка. Но има по-голяма вероятност да се разболеем при ръкостискане, отколкото когато се целуваме.

Снимка 302636

Източник: iStock

Скорошно проучване установява, че целуването увеличава имунитета при жените срещу Цитомегаловирус, който причинява вродени дефекти на плода, ако жената се разболее, докато е бременна.

Намалява тревожността

Целувката действа успокояващо, намалява тревожността и ни кара да се чувстваме по-малко стресирани, защото редуцира кортизола и увеличава нивата на серотонина в мозъка.

Някои хора дори твърдят, че целуването има сходни ползи като тези от медитацията, която ни помага да бъдем по-спокойни и уравновесени.

Понижава кръвното налягане

Устните ни съдържат кръвоносни съдове, които се разширяват, когато се целуваме. Според Райън Нейнстайн, пластичен хирург в Ню Йорк, по време на целувка кръвта е насочена към лицето и далеч от останалата част от тялото, така че заявката за работата на сърцето се понижава, което води до намаляване на кръвното налягане.

Снимка 367779

Източник: iStock

Нещо повече, тъй като сърцето ни се вълнува от възбудата на страстната целувка, нашият кръвен поток се увеличава, което също допринася за намаляване на високото кръвно налягане, разкрива Independent.

Тренировка за мускулите на лицето

Използваме до 30 лицеви мускулa докато се целуваме, което тонизира лицето. Така че, докато се налага да се трудим усърдно във фитнеса за да оформим бицепсите си, всичко, от което се нуждаем, за да вкараме във форма лицето си, е малко страстно целуване.

Добра хигиена на зъбите

Обмяната на слюнка с някой друг увеличава потока на собствената ни, което спомага за поддържането на здравето на устата, зъбите и венците.

Нещо повече, ако слюноотделяме повече, това ще ни помогне да се отървем от заседналата по зъбите храна.

Снимка 366730

Източник: iStock

Да намерим подходящ партньор

Целуването с езици идва от еволюционното желание да се намери генетично съвместим партньор. Целуването - като докосване и миризма - е акт, задвижван от емоции, който ни позволява да идентифицираме най-съвместимия и еволюционно благоприятен партньор.

Целуването ни дава възможност и да разберем дали я има искарата още в ранните етапи на срещите с някого.

Укрепва връзката

Добрата целувка освобождава хормона окситоцин - "любовният хормон", за който проучванията показват, че помага на моногамните хора да са верни и увеличава доверението на партньорите един към друг.

Световният ден на целувката, целувките и ползите от тях

Защо целувката заслужава свой празник

Как ни прави по-влюбени, по-здрави и по-щастливи

Целувката също освобождава хормона допамин, който укрепва чувствата на романтична привързаност.