Въпреки изобилието от мебелни магазини и безкрайни онлайн вдъхновения за интериора, малко хора успяват да постигнат правилните пропорции в дома си.

Едни мебели доминират над други, красиви детайли остават незабелязани. Според интериорните експерти от Apartment Therapy това са трите неща, които най-често купуваме прекалено малки.

Снимка 378935

Източник: iStock

Килим

Качественият килим може да направи много неща за всекидневната. За съжаление големите размери се отличават и с "по-голяма" цена, което често ни кара да се примирим с по-малък килим от желаното. А не би трябвало, за да не намразим дома си.

Стандартният като размер хол обикновено има нужда от килим с големина поне 2.5 на 3 метра.

Снимка 378934

Източник: iStock

Картини

Има една цифра, която е добре да запомним, когато решим за закачим картини или снимки на стената - 0.57. Според експертите, ако умножим 0.57 по ширината на стената, която ще декорираме, получаваме големината на картината, която да закачим.

Същият размер трябва да търсим, когато закачаме множество рамки - всички те една до друга, заедно с пространството между тях, трябва да дават тази големина.

Снимка 378933

Източник: iStock

Осветление

Освен повече светлина и уют, по-големите лампи променят пропорциите в помещението. Ако са стоящи, трябва долната част на абажура им да е на нивото на очите, когато сме седнали.

Как да има място за всичко у дома

Как да има място за всичко у дома

Съвети от експерт

Когато имаме висящи лампи, те трябва да са около 30 см по-тесни от ширината или диаметъра на масата, над която са поставени.