Най-ранните записки за кюфтето произлизат от древен Рим. Те еволюират в семейната кухня на Италия, а първата американска рецепта е от 1889 г.
Подобно на картофената салата и барбекюто, кюфтета имат най-много вариации, според държавата, в която се предлагат.
По повод националния ден на кюфтето, foodpanda, подбра десет любопитни факта.
- Кюфтетата се използват в различни вариации на ястия - от самостоятелна храна, до сандвичи и супи.
- В Испания те се предлагат в зеленчуков бульон, подправен с люта чушка и кимион.
- В Азия може да хапнете кюфте, потопено в сос от кисело мляко и нар.
- По дефиниция, кюфтето съдържа кайма - говеждо, свинско, пилешко, пуешко както и хомогенизиращо вещество - галета и яйца.
- Има над 20 000 вариации на кюфтета, като в това число влизат и изцяло зеленчуковите, като картофени или спаначени.
- Майстор-готвачите смесват каймата с накиснат стар хляб в мляко.
- Според други майстори, не каймата, а подправките са тайната на перфектното кюфте.
- В Италия, в класическото кюфте се добавят пармезан и прошуто.
- В Близкия Изток, те се подправят с канела, кимион, индийско орехче и кориандър.
- Шведските кюфтенца са богати на аромат на лук, бахар и щипка карамфил, като обикновено се правят със смес от свинско и говеждо месо и се сервират в бял или кафяв сос от сметана. Често са щедро поръсени с пресен копър.