Най-ранните записки за кюфтето произлизат от древен Рим. Те еволюират в семейната кухня на Италия, а първата американска рецепта е от 1889 г.

Подобно на картофената салата и барбекюто, кюфтета имат най-много вариации, според държавата, в която се предлагат.

По повод националния ден на кюфтето, foodpanda, подбра десет любопитни факта.

  1. Кюфтетата се използват в различни вариации на ястия - от самостоятелна храна, до сандвичи и супи.
  2. В Испания те се предлагат в зеленчуков бульон, подправен с люта чушка и кимион.
  3. В Азия може да хапнете кюфте, потопено в сос от кисело мляко и нар.
  4. По дефиниция, кюфтето съдържа кайма - говеждо, свинско, пилешко, пуешко както и хомогенизиращо вещество - галета и яйца.
  5. Има над 20 000 вариации на кюфтета, като в това число влизат и изцяло зеленчуковите, като картофени или спаначени.
  6. Майстор-готвачите смесват каймата с накиснат стар хляб в мляко.
  7. Според други майстори, не каймата, а подправките са тайната на перфектното кюфте.
  8. В Италия, в класическото кюфте се добавят пармезан и прошуто.
  9. В Близкия Изток, те се подправят с канела, кимион, индийско орехче и кориандър.
  10. Шведските кюфтенца са богати на аромат на лук, бахар и щипка карамфил, като обикновено се правят със смес от свинско и говеждо месо и се сервират в бял или кафяв сос от сметана. Често са щедро поръсени с пресен копър.