Барселона е прочута не само с изключителните архитектурни творения на Антони Гауди, бурния нощен живот и един от най-силните футболни клубове на Испания. Посещавайки главния град на област Каталония, не пропускайте възможността да се запознаете с невероятните забележителности. Има много места, които задължително трябва да се видят, не само в града, а и около него.

1. Готическият квартал

Снимка 254611

Най-старият в града квартал, който е много различен и интересен. Старинната архитектура се съчетава с безброй модерни магазини и кафенета. Тесни калдъръмени улички, високи готически сгради и первази с цветя – така изглежда старата Барселона. Разходката из Готическия квартал е задължителна.

2. Манастирът Монсерат

Снимка 254609

Бенедиктинският манастир се намира на известно разстояние от Барселона. Смята се за най-святото място в цяла Каталония. В манастира Монсерат се пази скулптурата на Черната Богородица, покровителка на региона. Може да се позабавлявате като стигнете до манастира с кабинковата въжена линия.

3. Барселонета

Снимка 254608

Малка Барселона или Барселонета – близък до центъра на Барселона бивш рибарски квартал, свързан с Олимпийското село. Нов квартал, популярно място за забава през свободното време, както за туристи, така и за местните жители. Отличава се с красиви плажове, широки алеи за разходки и прекрасни рибни ресторанти.

4. Саграда Фамилия

Снимка 254607

Катедралата в Барселона е една от най-големите сгради в Испания. Смята се за връх в работата на архитекта А. Гауди. Внушителната постройка е с официално название Изкупителния храм на Светото семейство. Архитектът дотолкова е бил посветил живота си на построяването на катедралата, че разпродава имуществото си и се премества да живее на строителната площадка.

5. Магическият фонтан

Снимка 254606

Този спектакъл на водата, светлината и музиката трябва да се види задължително. Прекрасният шедьовър носи наслада на всички възрасти посетители и не случайно е сред най-посещаваните фонтани в света.

6. Парк "Гюел"

Снимка 254603

Това е едно от най-интересните места в света, създадено по проект на Антони Гауди през 1900 – 1914 година. Паркът се намира в квартал "Гарсия", на хълма Ел Карамел. Тук в невероятна симбиоза се съчетават природата, градската архитектурна част и изкуството. Паркът някога е построен за частна градина на Гюел (испански индустриалец), под влияние на модните течения в Англия по онова време. За направата на множеството каменни структури са използвани мънички цветни порцеланови парченца, а къщите в парка са като излезли от приказките. Скулптурата на големия многоцветен гущер (определян за символ на Барселона) пази проход към внушителна колонада, поддържаща огромна тераса с панорамен изглед към града. Опасва я каменна пейка, наподобяваща морска змия.

7. Музеят "Пикасо"

Снимка 254602

Този музей е задължителен за посещение от любителите на изкуството. Тук буквално е събран целия творчески живот на великия художник. Изложени са над 3 500 творби на автора – скици от детските му години, гравюри, керамика. Музеят претендира за една от най-пълните колекции творби на Пикасо и датира от 1963 г.

8. Парк "Цитаделата

Снимка 254601

Оазис сред центъра на града е този парк, който се намира до каталонския парламент. Много удобен е за разходки, спортуване и постоянно е пълен с туристи. Основен атракцион тук е зоологическата градина, има няколко музея и известната каскада, представляваща арка с фонтани и водопад.

9. Триумфалната арка

Снимка 254599

И Барселона има свята Триумфална арка по подобие на тази в Париж. Разположена е в близост до парк "Цитаделата" и е главен вход на Световното изложение, проведено в Барселона през 1888 г. Арката е изпълнена в неомавритански стил от архитект Жузеп Виласека и Казанова.

10. Парк "Индустриал"

Снимка 254600

Паркът е получил името си от стара промишлена текстилна компания, създадена през 1847 г. Той е изграден по план от 1980 г. А целта е била да се възстанови земя, заета някога от промишлени предприятия или услуги, които са закрити или преместени на други места в рамките на столичния район на Барселона. Тук има много интересни съоръжения – огромен железен дракон-пързалка, по чиято кожа децата се спускат; изкуствено езеро, охранявано от Нептун, където Венера се отразява във водата; зелени поляни, които приканват за слънчеви бани, както и различни сенчести места само за сядане и почивка. В парка са разположени и фонтани, детски площадки и модерни скулптури.

11. Новият град или Ешампле

Снимка 254604

Това е градски район с много сгради в стил модерн, наложил се втората половина на XIX век и характеризиращ се с пищната си орнаментика по сградите. Отличава се с правилните си форми на застроеност, което го прави уникален. От птичи поглед се забелязват характерните за архитектурата на този район множество квартали оформени като правоъгълници със скосени ъгли. В района можете да видите и няколко сгради на Антонио Гауди – великият новатор на архитектурата от по-новото време.

12. Пъстрата улица "Ла Рамбла"

Снимка 254605

Най-популярната улица на Барселона е дълга 1,2 километра. Тръгва от центъра на града и стига до статуята на Христофор Колумб. Представлява пешеходна зона, осеяна с множество зеленина, магазинчета и кафенета. На пъстрата улица „Ла Рамбла“ може да купите сувенири, да слушате мелодиите на улични музиканти, както и да се освежите с безалкохолни напитки или да се сгреете с горещ чай.