Поръчките за новия Apple Watch Series 4 започнаха миналия петък и би трябвало първите собственици на новия часовник вече да са надзърнали какво има в кутията.

iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone Xr и Apple Watch 4 - всичко за тях

Всичко за iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone Xr и Apple Watch 4

Какво ново ни предлага Apple с тазгодишните си модели

За мнозина Apple Watch 4 бе най-впечатляващата джаджа, която компанията представи на 12 септември, но изглежда, че не всичко е цветя и рози.

До последно Apple са очаквали разрешението на съответните комисии и държавни органи в САЩ за това часовникът изобщо да поддържа ЕКГ функцията, която е и най-атрактивната му характеристика.

Снимка 378022

Източник: Apple

Не е съвсем ясно каква е ситуацията към момента, защото ЕКГ опцията продължава да е предназначена за използване само на територията на САЩ.

Тук идват и десетките негативни мнения от медици, които се съмняват в способностите на часовника да произведе адекватна и точна електрокардиограма.

Apple може и да се хвали с това, че ЕКГ-то работи с абсолютна точност в 90% от случаите, но, ако направим малки изчисления, това всъщност е доста ниска успеваемост в контекста на здравеопазване и диагностициране. 

Снимка 377990

Източник: Apple

Изчислено е, че функцията ще е достъпна на китките на около 1 милион души, а 90% от това се равняват на 900 000 потребители, които може би ще имат късмета да получат акуратна електрокардиограма.

Това означава, че около 100 000 души са в риск от това да получат грешна или несъществуваща диагноза. Не е нужно да обсъждаме какви са рисковете от това, но си представяме, че нито са малко, нито са безобидни.

Apple превзема пазара на часовници

Apple превзема пазара на часовници

Смарт часовниците са бъдещето

Подобни грешки биха коствали на държавата и на потребителите на Apple огромни средства за провеждане на медицински изследвания за диагнози, които де факто не съществуват.