След толкова слухове, спекулации и изтекли данни, можем най-сетне да отдъхнем и да бръкнем в спестовните си сметки, защото тазгодишните iPhone модели на Apple вече официално са тук. 

В типично за компанията бляскаво събитие, проведено в сърцето на огромния кампус в Купертино, бяха представени iPhone Xs, Xs Max, Xr и следващото поколение Apple Watch Series 4.

Новите iPhone телефони идват с нови модели, нови имена и много нови цветове, но нека разгледаме отблизо какво са ни подготвили тази година Тим Кук и компания.

Xs и Xs Max

За много от нас беше ясно, че ще видим нов, по-голям iPhone X, и от Apple определено не разочароваха.

Снимка 378017

Източник: Apple

Xs Max е най-големият и мощен iPhone до момента, който печели от 6.5 инча OLED дисплей - това е същият размер като цялото тяло на iPhone 8 Plus, но без рамките.

По-малкият Xs е с 5.8-инчов OLED екран, който е по-голям от 5.5-инчовият екран на 8 Plus и отново няма рамки.

Снимка 378029

Източник: Apple

За мнозина е изненада, че Apple не са успели да избегнат черния панел в горната предна част на телефоните, в който се помещават слушалката, селфи камерата и цял куп сензори.

Снимка 378025

Източник: Apple

И двата телефона се захранват от революционния A12 чип. Това е първият подобен чип от 7 нанометъра, който е голям скок за смартфоните като цяло. От Apple твърдят, че той осигурява до 30% по-бързо зареждане на приложения и използва изкуствен интелект за операциите си.

Противно на някои слухове, от Apple отново залагат на двойна задна камера от 12MP, която пък използва нова Smart HDR технология и подобрен портретен режим.

Снимка 378016

Източник: Apple

Smart HDR позволява да заснемаме висококачествени изображения много по-бързо отпреди. Новото при портретния режим е, че след като сме заснели снимка, може ръчно да нагласим колко да е дефокусиран задния план - това е изключителна новост за фотографията като цяло.

Телефоните са и с подобрени говорители, по-голяма батерия и имат опция за 512GB хард диск. Ще се продават в три цвята, като от Apple изглежда са решили да върнат симпатичния златен, който помним отпреди.

Базовият модел на Xs ще се продава за 1000 долара, а големият - за 1099.

Xr

iPhone Xr изглежда цели да предложи iPhone X преживяване на по-широка аудитория за по-ниска цена от моделите дотук.

Снимка 378018

Източник: Apple

Лицето и гърбът на телефона наподобяват тези на останалите "X" модели, но страничните рамки на Xr са от алуминий вместо от стомана.

Съществената разлика обаче е при дисплея - Xr използва LCD технологията (или Liquid Retina, според думите на Apple, каквото и да значи това), което за много потребители е голяма стъпка назад от OLED екраните при останалите модели.

Снимка 378026

Източник: Apple

LCD е доста по-стара и не толкова атрактивна технология, която помним още от сгъваемите Samsung телефони в началото на този век.

От компанията твърдят, че това е най-добрият LCD дисплей в телефон до момента, но ще запазим резервации към технологията, преди лично да пипнем и пробваме новия Xr. 

Въпреки това телефонът е оборудван с новия A12 чип и идва с батерия, която би трябвало да издържа до час и половина повече от тази на iPhone 8 Plus.

Телефонът е само с една камера отзад, която обаче е способна да снима в портретен режим.

Снимка 378021

Източник: Apple

Xr идва в много и разнообразни цветове, както iPhone 5c навремето, но с разликата, че гърбът му не е пластмасов.

Телефонът ще струва 749 долара за базовата си версия, което е доста атрактивна цена за този клас джаджи.

Apple Watch Series 4

Снимка 378022

Източник: Apple

Онези от нас, които до момента не са били убедени в качествата на най-продаваните часовници на планетата, вече имат доста храна за размисъл, защото новият Apple Watch е наистина нещо различно.

Apple Watch 4 идва с 30% по-голям екран от предходния Series 3 - можем да избираме между 40-милиметров и 44-милиметров вариант.

Series 4 идва в различни цветове, като и тук имаме златен вариант, както и с много нови гривни за носене.

Снимка 378024

Източник: Apple

Въртящата се коронка вече пък е с добавена механична чувствителност при движение, което прави операциите с нея по-точни и приятни.

WatchOS 5 пък идва с подобрения в следенето на активностите ни, уоки-токи опция, възможност за слушане на подкаст и изключително готини циферблати и лица за часовника.

Снимка 378023

Източник: Apple

Най-интересното качество на Series 4 обаче е, че може да изпълнява функцията на електрокардиограма (ЕКГ). Това е прецедент в технологичните и медицинските среди, тъй като до момента не е имало устройство, предлагащо подобна функция.

Цените за базовия модел започват от 399 долара, а дизайнерските варианти на Hermes стигат до над 1200 долара.