През последните години Huawei ни разглези - дойде ли месец март, и хоп!, нов смартфон! А с хубавото се свиква много лесно.

Хубаво е също, че усложнената обстановка - и като цяло по света, и около американската афера, не попречи на китайската компания, вчера, 26 март, да представи новите си модели P40, P40 Pro и P40 Pro+.

Дизайн и дисплей

Естествено, започваме с най-забележимото - първият поглед и впечатлението от него. А то е, че всичките страни на телефоните са заоблени, включително и по ъглите. И това наистина е така. Виновникът е Quad-curve Overflow дисплеят, както и тесните рамките на P40 серията. Затова и устройствата ще са лесни и удобни за ръката.

P40 е с 6.1-инчов дисплей, а P40 Pro и Pro+ са с по-големите 6.58-инчови екрани. Вграденият в дисплея сензор за пръстов отпечатък и на трите обаче е и усъвършенстван, и с по-голяма площ, така че използването му да бъде улеснено. Huawei обещават да бъде и с 30% по-бърз.

Снимка 473166

Източник: Huawei

Гърбът на P40 и на P40 Pro е стъклен. За разлика от тях, задната част на P40 Pro+ е керамична, което според производителя би трябвало да прави гърба и по-устойчив на надраскване.

Huawei P40 Pro се предлага в три основни цвята - Ice White, Deep Sea Blue и Black. Има и още два, при които стъклото е матирано - Blush Gold и Silver Frost. Керамичният P40 Pro+ пък ще бъде в два - White Ceramic и Black Ceramic.

Снимка 473223

Източник: Huawei

Huawei P40 е водо- и прахоустойчив, заради което едно леко намокряне не би трябвало да е проблем. Нас, ако питате - само в краен случай и без експерименти.

Виж при P40 Pro и P40 Pro+ положението би трябвало да е съвсем различно - от Huawei обещават, че тези два модела издържат до половин час време и до 1.5 м дълбочина под вода.

Камерите

Всеки знае, че за да имаме наистина хубави и качествени снимки с телефон, освен набито око, усещане за детайла и бързи реакции, са ни необходими и качествени камери. Новите модели от сериат P40 могат да се похвалят с усъвършенстваната фотографска система Ultra Vision Leica във варианти с тройна, четворна и петорна камера.

Huawei P40 е с три камери - една 16-мегапикселова ултраширокоъгълна камера, една 50-мегапикселова с f/1.9 и една 8-мегапикселова телефото с трикратно оптично приближение.

Снимка 473222

Източник: Huawei

Huawei P40 Pro снима с 50-мегапикселова основна камера, с 40-мегапикселова утраширокоъгълна камера и с 12-мегапикселова телефото камера. Последната разполага и с 5-кратно оптично приближение.

За първи път телефото камерата в P40 Pro ще работи с RYYB (Red-Yellow-Yellow-Blue) филтър за увеличаване приема на светлина и подобряване на качеството на приближените снимки.

P40 Pro+ разполага с 50-мегапикселова основна камера, с 40-мекапикселова ултра широкоъгълна камера и с две 8-мегапикселови телефото камери, първата от които притежава 10-кратно оптично приближаване, а втората - 3-кратно. 

Huawei са убедени, че с P40 Pro+ ще можем да видим невиждани досега неща - благодарение на SuperZoom Array, което поддържа 10-кратно оптично приближение и 100-кратно цифрово увеличение. 

И трите модела от серията P40 са 32-мегапикселова селфи камера. P40 Pro и P40 Pro+ разполагат и с ToF сензор. Техните предни камери имат и IR камера за дълбочина, която поддържа автоматичен фокус.

Благодарение на XD FUSION Engine устройствата ще използват и интегрират данни от няколко камери, за да подобрят възпроизвеждането на детайлите при всякакво осветление.

Снимка 473224

Източник: Huawei

100-кратното SuperZoom Array увеличение е с нов дизайн на перископа, който пречупва светлината пет пъти, с което удължава пътя ѝ със 178%. По този начин постига истинско 10-кратно оптично увеличение.

Huawei P40 Pro+ разполага и с нов Multi-spectrum сензор за цветна температура и AI AWB алгоритъм. В тандем те подсилват точността на цветопредаването с 45%. Благодарение на алгоритми за машинно самообучение пък портретите се оптимизират в реално време.

Флагманите идват и с нова функция на галерията - Golden Snap, която използва AI за избор на най-добрите кадри при движеща се снимка.

Заснемането на видео също е на ново ниво. И трие модела ще снимат видео с 4K резолюция, като флагманите ще разполагат и с опцията Audio Zoom. Тя позволява увеличаване на звука с приближаването на картината.

Под капака

И трите модела разполагат с Kirin 990 5G чип, който ще позволи на устройствата да пестят повече енергия и разбира се, да поддържат 5G. 

P40, P40 Pro и P40 Pro+ са с 8GB RAM паметHuawei P40 разполага със 128GB място за съхранение, докато P40 Pro с 256GB, а P40 Pro+ с 512GB.

Снимка 473165

Източник: Huawei

Батерията, в който и да било смартфон, е от ключово значение. Тази на Huawei P40 е  3800mAh, а тези на P40 Pro и P40 Pro+ са 4200mAh. Разполагат и с оптимизация, благодарение на която могат да издържат дълго време без зареждане. Pro моделите разполагат с 40W безжично SuperCharge зареждане.

Софтуерът и в трите телефона е EMUI 10.1 и разполагат и с гласов асистент - Celia. Да, няма ги и познатите ни приложения като Google Play Store, YouTube и Google Chrome, но пък ще можем да изтеглим техни алтернативи от Huawei App Gallery.

Google, Huawei, AppSearch и как китайската компания позволи свалянето на приложения на Google

Huawei отвори врата за сваляне на Google приложения

Има ли желание, начин винаги се намира

Интересно е и приложението MeeTime, което използва лицево разпознаване и оптимизирани алгоритми, за да реализира висококачествено видео обаждане с резолюция 1080p Full HD, дори когато осветлението в помещението е слабо. За момента тази функция ще бъде достъпна само в Тайланд, Сингапур, Малайзия, Филипините и Индонезия.

Цените

Според TechRadar, Huawei P40 ще струва 799 евро. Цената на Huawei P40 Pro ще бъде 999 евро, а тази на P40 Pro+ - 1399 евро. Очаква се и трите модела да бъдат налични в търговската мрежа до средата на април.