Норвегия продължава да води електрическата революция, както по пътищата, така и във въздуха. Властите в страната обявиха, че работят съвместно с местни авиокомпании по развиването на нов вид транспорт - електрически самолети, които трябва да са достъпни за широката аудитория до 2025 г.

Първата стъпка в тази посока бе направена преди броени дни на летището в Осло, където бе проведен тест на малък, двуместен самолет с електрически двигател. Той се казва Alpha Electro G2 и е построен от компанията Pipistrel в Словения.

Компактната летателна машина тежи само 570 кг. при излитане и за задвижването си разчита само на електроенергия. Създателите й признават, че заради малките й размери тя е малко нестабилна при силни въздушни течения, но за сметка на това е изключително екологична и почти напълно безшумна, в което именно се крие и ключът към бъдещето на въздухоплавателния транспорт.

Транспортният министър на страната Кетил Солвик-Олсен коментира пред журналисти, че първите пътнически полети на ток могат да се извършат от 2025 г., което ще повлече със себе си подмяната на всички останали конвенционални самолети.

Според него, понижаването на цената на батериите в следващите 20 години ще позволи подмяната на всички самолети, изпълняващи вътрешни полети в Норвегия с такива, задвижвани от електричество.

Въпреки целия оптимизъм около този проект обаче, инженерите ще трябва да проведат още много допълнителни тестове, за да докажат, че самолети като Alpha Electro G2 са достатъчно надеждни и безопасни.

Flyer - първата летяща кола

Първата летяща кола е факт

В бъдещето сме, дами и господа

Авиогигантите Boeing и Airbus също са замесени в електрическата революция, касаеща въздушния транспорт. И двете компании разработват свои собствени машини с електрическо задвижване.