Вчера, на ежегодната конференция на разработчиците на Apple, изпълнителният директор Тим Кук представи новата операционна система за iPhone и iPad. iOS 12 ще бъда налична за потребителите към края на годината под формата на безплатен ъпдейт. А ето какво ново ще ни предложи.

Групови нотификации

Една от най-очакваните промени. Тук Apple прави намигване към Android, но му е напълно простено - в името на удобството на потребителите.

Известията, които се появяват на екрана, вече ще бъдат групирани по приложения. Така съобщенията от Messanger ще се появяват в отделно балонче от тези от Viber например. По този начин компанията ще удовлетвори едно дългогодишно желание на своите клиенти, уточни Тим Кук.

Снимки

Photos App при iOS 12 идва с разширена интерактивност. И тук се появиха съпоставки с Google Photos. Ще може да търсим снимки на хора, места, събития и други, които сме задали предварително.

Освен това, приложението ще ни припомня стари спомени, подобно на On This Day във Facebook. Ще ни подканва и да споделяме снимките си с хората, които също присъстват на тях. Това става бързо и лесно с iMessage.

Siri

Гласовият асистент също преминава през ъпдейт. Идеята този път е да улесни максимално ежедневието ни, ръководейки се от нашите навици. Например като ни подкани да си поръчаме кафе или като стартира приложение за медитация, ако е време за релакс.

Siri ще отговаря и на команди като "Намери ми ключовете", използвайки други приложения за целта, като Tile. Така все повече се доближава до ролята си на наш личен асистент.

Камера и емоджита

Тук конкуренцията изисква постоянни подобрения. И те отново са налице. iOS 12 идва с нови анимоджита - тигър, коала, призрак и други, които лесно да съживим и изпратим на приятели. Анимираните и персонализирани изображения вече ще могат да се разменят и чрез iMessage и FaceTime.

Новата операционна система ще ни забавлява и с мемоджита - анимирани аватари, които имитират нашите мимики и движения на главата. Подобна опция видяхме и в Samsung S9.

Apple Stocks и Apple News 

Промяната при тези две приложения е в дизайна. Освен това, за първи път следенето на фондовите борси ще бъде налично и за iPad. По-лесна навигация и повече достъпна информация.

Apple Books

Това е новото име на добре познатото приложение iBooks. То идва и с леко променен дизайн с акцент върху топ заглавията и по-лесното намиране на желаните от нас книги.

Срещу зависимостта

Изпълнителният директор на Apple чистосърдечно си призна, че самият той прекарва повече време от допустимото с поглед в дисплея на смартфона си. А след това оповести, че в новата операционна система ще бъде включено приложение, целящо да ни помогне да се преборим с номофобията.

Приложения, които се справят със зависимостта от смартфона

Приложения, които се справят със зависимостта от смартфона

Враговете на номофобията

Благодарение на него, ще изключваме всички известия за през нощта или по време на важна среща. Ще ни предоставя информация за времето, което сме прекарали пред телефона или таблета на седмична база.

Ще слагаме лимит и на използването на определени положения. Има и подобрение при родителския контрол - ще получаваме известия за това какво правят децата на смартфона.

FaceTime

Приложението на видеоразговори минава на ново ниво. Основната промяна е, че ще позволява да комуникираме със звук и картина с до още 31 души. Може да добавяме и премахваме участници по всяко време.

Измерване

iOS 12 идва и с още едно изцяло ново приложение, което ще ни бъде улеснение в ежедневието. 

Measure използва камерата на смартфона, за да измери размерите на различни предмети. Може да се използва и с вече заснети кадри.