При излизането на iOS 11 и iOS 12 много собственици на по-стари модели iPhone решиха да не ъпгрейдват операционната си система, заради опасения, че новият софтуер може допълнително да утежни работата на телефоните им.

Случаят с iOS 13 обаче изглежда различен, тъй като този път системата обещава подобрения в производителността - дори при по-старите модели. Системата вече е достъпна през Settings и може да бъде свалена на всички модели iPhone след iPhone 6S.

Производителност

iOS 13 отваря приложения до два пъти по-бързо от iOS 12, а размерът на самите приложения е намален с до 50%. Ъпдейтите също няма да са толкова тромави, защото техният размер е с до 60% по-малък отпреди.

Снимка 426940

Източник: Apple

Новата операционна система също така разполага със специални алгоритми, които с времето научават кога зареждаме телефона си и кога го изключваме от зарядното. Така софтуерът регулира колко заряд достига до батерията и запълва последните 10% от нея непосредствено преди да го изключим от зарядното.

Собствениците на телефони с Face ID пък могат да разчитат на до 30% по-бързо отключване и по-голям обсег на сензорите.

Dark Mode вече и в iOS

Тъмният режим е една от най-приятните новости в iOS, тъй като не само щади очите ни, но и пести батерията на моделите, притежаващи AMOLED екран.

Снимка 443777

Източник: Apple

Нови екстри за снимане

Един от основните акценти на iOS 13 са промените във възможностите за обработка на снимки и видеа.

Снимка 443778

Източник: Apple

От Apple са добавили цял куп нови филтри и опции за нагласяне на светлината в кадрите, като има и нов албум за снимки, в който се събират най-готините ни изображения за всеки ден, месец и година. Видеата пък вече са с интегрирани системи за рязане, завъртане, автоматично подобрение и други.

Какво още

Apple Maps са по-детайлни и предлагат подобна на Street View услуга, а Siri е с нов глас, който обаче не звучи чак толкова по-различно.

Снимка 443779

Източник: Apple

Както обикновено, новият iOS е наблъскан с нов пакет от емоджита, които не са толкова интересни, колкото е новата QuickPath функция за писане.

При нея можем да ползваме клавиатурата, без да отлепяме пръста си от буквите, а просто да отместваме от буква към буква.

Снимка 426936

Източник: Apple

Като цяло iOS 13 изглежда успешна следваща стъпка за операционната система на iPhone, която със сигурност внася доза свежест и интересни подобрения в преживяването ни с телефоните на Apple.