Кое е това изкуство, което придава повече вкус на живота? За някои готварството е друг свят, за който е нужно не по-малко въображение, талант и знание, отколкото за рисуването или скулптурата. За да бъде усвоено, съществуват различни по-известни школи. Гурме ястията, независимо дали са от Франция или от Малдивите, имат свой блясък и очарование, които се изучават.
Кулинарна обиколка с "Двама от Бордо", Франция
Кулинарното пътешествие през Бордо се води от забележителното дуо Дениз и Жан-Пиер Муле. Той е бил главен готвач на Chez Panisse в продължение на повече от 20 години, а тя знае всичко за виното (все пак в Бордо са едни от най-прочутите винарни в света). Тя има много от знанията и опита си от замъка, където е живяла със семейството си.
Когато е навън, Дениз развежда туристи из околните лозя.
Жан-Пиер сам избира продуктите си - независимо дали са фоа гра, трюфели, гъби, агне, патица, след това ще забърза към ателието си.
Вечерята може да се състои в замъка на бащата на Дениз, където ястията и вината са предназначени повече за богове, отколкото за смъртни. Дениз и Жан-Пиер предлагат също кулинарни обиколки на Нормандия, Баския и Южна Африка.
Фермата "Филипкути", Индия
Това място се намира трудно от непосветените. Тази семейна къща е на остров при югозападния бряг на Индия, който се е наричал по-рано Малабар. Островът е живописно съчетание на езера, потоци и кокосови палми. Наблизо край къщата са кокошките и няколко крави с цвят на карамел. Странноприемницата се управлява от Аниама Филип (наричана Mummy (мама) от всички), и снаха й, Ану Матю.
Mummy, която също така дава и уроци по готвене, приготвя фантастична риба с лук, чесън, джинджифил и други подправки, които правят вкуса едновременно мускусен и цитрусово лек.
Гостите са посрещнати първо от аромата на гостбите и лимоновия сок с джинджифил. Те могат да разгледат съставките, традиционния готварски съд урули и дори сами да прибавят някои от подправките, които после трябва да омекнат и узреят.
След вечеря можете да се настаните и да гледате традиционните лодки (валами) които минават наоколо, където се возят както подправки, така и деца, отиващи на училище.
Майсторският кулинарен клас на Жан Жорж, Ню Йорк, САЩ
Часовете с Жан Жорж Вонгерихтен, майсторът на френско-азиатската техника се провеждат в неговия ресторант, в модерната кухня, която блести на утринната светлина. Подготовката за обяда започва рано, като се подготвят зеленчуците, ядките и подправките.
Лекотата, с която той приготвя своите творби, може да накара всеки почитател да опита рецептите, но все пак тя остава загадка и напомня повече непознат източен танц, отколкото готварска техника.
Пеги Маркел и тържеството на сетивата, Мароко
Кулинарните разходки на Пеги Маркел могат да се случат из Мароко, Тайланд и Япония, в Тоскана и Сицилия, и по Елба. Нейната обич към готвенето и пътешествията определят живота й още през 80-те години. Търсейки и намирайки изворите на традициите в готварството, тя пожелава да ги сподели с всички. Къщата на Мариан и Гари Мартин до Медина се оказва прекрасна „база" за изследване на готварските тайни на Мароко.
Готви се в традиционните марокански съдове и се яде с първите три пръста на дясната ръка. Пътешествието включва опознаването и пазаруването на стотици подправки, печенето на хляб в глинено гърне, пътуване из Атласките планини и съзерцание на слънчевите изгреви над Есаоурия.
Академията Барила, Италия
Ако италианската кухня е вашата слабост, можете спокойно да се разходите до Парма. Тук можете да намерите редки меса, сирена и подправки, чиито аромати покриват целия град. Академията Барила ще ви предложи фантастични гурме ястия в своя кампус с просторни и светли кухни. Академията има и библиотека, която ще ви помогне сам да съставите своя курс на обучение. Границите на познанията за италианската кухня ще определите сам.
Можете да се съсредоточите например на zuppe e verdure или crema di carciofi.
Артишокът, зеленчуците, гъбите, аспержите бързо ще се подчинят на заповедите ви. Нека вдъхновението от готвенето не ви напуска, но ще бъде добре и да разгледате малко града.
Най-добрите училища за гурме-любители в света
Източник: .NET
Владо
на 23.08.2008 в 09:15:42 #1И аз се чувствам лично засегнат. Колко лелки с бели престилки са наизлезли от там, дето въртят такива чудесии от стомашни части, който впоследствие гарнирани с чесън, оцет и червен пипер те потапят в мистицизма на Балкана