Световната икономическа криза, стресът и несигурността за работното място водят до проблеми и намаляване на сексуалните контакти на двойките, алармираха вчера психолози и сексолози. Според тях негативният стрес през деня се натрупва и води до смущения и при двата пола.

Двойката по-рядко стига до оргазъм.Намалява и броят на актовете, каза Михаил Околийски от Националния център за опазване на общественото здраве. Паричните проблеми дори са причина мъжът и жената изобщо да нямат влечение един към друг и желание за сексуален контакт, обясняват още специалистите.

В същото време обаче стресът и несигурността се отразява и на децата, съобщиха детски психолози. Учениците са по-агресивни в училище, а вече дори и малчуганите на четири-пет години се псуват с нецензурни думи със сексуален подтекст с другарчетата си от детската градина, обясни психологът Красен Фердинандов.

Проблемът обаче е, че често учителите определят псуващите малчугани като „сексуални провокатори" и обясняват на родителите, че като пораснат, ще станат перверзници, което не е вярно, допълни той. Следващият проблемен етап за децата е, когато са на 10-12 години.Вече е масова практика учениците да теглят от интернет порнофилми и картинки, да ги гледат и на следващия ден да ги обсъждат в училище, обясни още Фердинандов.

Според други психолози обаче сексуалният интерес на децата винаги се поражда в тази възраст, но просто в момента има по-лесен достъп до подобни материали - интернет.Решението не е да забраним на детето да влиза в мрежата, а да му осигурим друго място, от където то да получава истинска информация, смятат психолозите.

Експертите обаче са разделени в мненията дали само момченцата гледат порнофилми или и техните съученички.Категорични са обаче, че това може да се превърне в модел на грубо поведение към половинката, когато пораснат. Причината е, че децата на 10-12 години не осъзнават, че гледаното в порнофилмите не е реалност, съобщава БГНЕС.