След откритието на много средновековни жертви в масов гроб близо до Венеция, Италия, учените водещи разкопките се натъкнаха на нещо много интересно, за което е имало само писмени документи. Беше открит скелет на жена по чието тяло и челюст има следи от древен ритуал използван за убиване на вампир, пише hicomm.

Интересното е, че в челюстта и е поставена тухла. Това е доказателство за ритуал на екзорсизъм, който се е практикувал в тези времена. Според Матео Борини, археолог от Флорентинския университет и ръководител на разкопките, това е бил чест ритуал по време на чумните епидемии.

Учените го обясняват с факта, че по това време не е имало достатъчно добри познания за етапите на разлагане на труповете. Става въпрос за това, че в даден момент при разлагането на човешкия стомах се отделя „тъмна течност".

Тя много наподобява цвета на кръвта и характерното за нея е, че излиза свободно през носа и устата на тялото. Поради честото разравяне на масовите гробища в тези времена, предполага се, че гробарите са се натъквали на такива тела и са обяснявали естествения процес с легендите за вампирите, които са се разпространявали често по това време. Един от ритуалите, които са се използвали тогава е бил именно този - поставяне на тухла в устата на „вампира".