Англичанин, работещ в Чили, пусна в продажба вино каберне совиньон, ферментирало с метеорит, паднал на Земята от космоса.

Иън Хъчинсън е убеден, че парчето космическа скала дава на виното "Метеорито" "по-жив вкус". Метеоритът с диаметър 8 см е на 4,5 милиарда години. Той се е образувал в астероидния пояс между Марс и Юпитер. На Земята е паднал в пустинята Атакама преди 6000 години, твърди Хъчинсън.

Метеоритът принадлежи на американски колекционер, който няма нищо против безценното парче космическа скала да кисне в бъчва червено вино 12 месеца. Толкова е необходимо, за да приключи ябълково-млечната ферментация на виното. Това е процесът след първичната ферментация, при която гроздовата захар се превръща в алкохол, пише club.bg.

Ябълково-млечната ферментация се осъществява от млечнокисели бактерии, които дават на виното приятния му вкус и аромат. "Когато пиете това вино, пиете елементи от зараждането на Слънчевата система", каза Хъчинсън, който иска "да даде на всеки възможност да се докосне до нещо от космоса".

Виното "Метеорито" засега се продава само в избата на създателя му в долината Качапоал. Иън Хъчинсън се надява скоро да го изнася по цял свят.