Смятан за най-непредсказуемата планета, Плутон управлява несъзнаваното, тъмната енергия у всеки от нас, най-дълбоките ни импулси и страхове, както и смъртта - в буквален и в символичен смисъл.

Когато е ретрограден, Плутон ни предизвиква да се изправим очи в очи със своята тъмна страна. Но и ни дава шанс за катарзис - чрез осъзнаване на скритите ни импулси, да ги овладеем и да излезем от тази фаза, достигнали по-високо духовно ниво.

Това е време, когато трябва да бъдем интровертни и да работим със самите себе си. Периодът е подходящ да се изправим срещу болезнени емоционални травми от миналото и най-после да се опитаме да ги излекуваме. Сега можем да си дадем сметка за тъмната страна на своите мотиви.

Например, ако напоследък сме запалени по фитнеса, да прозрем дали това е просто добро желание да се погрижим за здравето си? Или дълбоко в себе си таим злоба към бившия, който ни е наранил, и сега искаме да му натрием носа?

Снимка 289558

Точно върху този тип емоции Плутон хвърля светлина. Важно е да знаем, че крайна цел на тази планета не е болката, а трансформацията. Както и, че всяко едно ретроградно движение дава нужда да се обърнем към себе си.

С други думи Вселената ни казва да спрем и да престанем да обвиняваме другите за собствените ни проблеми, а да ги потърсим в себе си и да ги решим. Точно сега трябва да го направим в много сфери.

Ретроградното движение на Плутон ни показва, че промените ще настъпват в самите нас и ще са много силни, независимо дали сме готови за тях. Промяната, която се случва в нас, ще рефлектира и над другите хора, а по този начин, в крайна сметка, ще стигнем и до съществена социална и обществена промяна.

Плутон винаги се включва, когато има прекалено голямо генериране на отрицателна енергия, на стара енергия, от която трябва да се освободим. Той е като чистач на тази енергия. Почиства и подрежда по един нов начин, без да ни пита дали сме готови да се разделим със старата енергия.

Плутон проницателно преценява какво да премахне и в каква доза, така че да освободи път на новото в живота ни. Определено иска да ни покаже, че в момента сме потънали в гняв, в агресия и недоволство и не трябва да трупаме повече напрежение, а да намерим начин да се освободим от него.

Затова и ретроградният период на Плутон е по-продължителен - тази година е от 20 април до 28 септември

Плутон управлява зодия Скорпион (един от четирите зодиакални знака, които притежават най-голяма сила), а един от символите на знака е птицата Феникс. Затова казваме, че Плутон управлява силата да "възкръсваме от пепелта".

Снимка 289560