Цялостната реконструкция на НДК се очаква да започне в началото на 2017 г. Ремонтът е наложителен заради предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

В Националния Дворец на културата (НДК) ще бъде създаден най-модерният конгресен център в България, обяви изпълнителният директор на Двореца Мирослав Боршош, цитиран от БТА.

Сградата на Двореца не е ремонтирана от 1981 г., когато е завършен строежът й. На този етап 17 млн. лева са отпуснатите средства за реконструкцията.

Стойността на ремонта е 20 млн. лева, а стойността на закупената конгресно-конферентна апаратура възлиза на 3,5 млн. лева, при това след дълги преговори за сваляне на цената.

Снимка 234911

Източник: БГНЕС

Боршош изрази надежда да бъдат отделени още средства, за да могат да бъдат реализирани всички дейности по реконструкция на сградата. По думите му НДК има шанса да се превърне в една от най-модерно оборудваните сгради в света в техническо отношение.

"От аналогова сграда НДК ще се превърне в "смарт" сграда и ще влезе в ерата на дигиталния свят".

Сградата ще бъде третирана като паметник на културата, въпреки че няма такъв статут, отбеляза още директорът на НДК.

Сред останалите принципи на работа ще бъдат решаването на функционалните недостатъци с минимални намеси, използване на съвременни и сертифицирани материали с доказани качества, въвеждането на енергоефективни съоръжения и системи за съкращаване в пъти на разходите за отопление и осветление.

Намесата по фасадата ще бъде деликатна, чрез метод, прилаган при паметници на културата от национално значение.

Ще бъдат запазени всички архитектурни елементи, ще бъдат въведени и нови като три стъклени козирки на осмия етаж, ново стъклено покритие на ресторанта на осмия етаж, озеленяване на всички покриви.

Фасадата на сградата ще бъде почистена и запечатана.