Победителят в „Танцувай с мен" Метин Енимехмедов беше потресен от новината, че брат му Октай е атакувал с пистолет Ахмед Доган на конференцията на ДПС.

"Разбрах какво се е случило от телевизията. Видях брат ми с пистолета и не мога да повярвам, че това се е случило. Не знам какво прави там, не ми е казвал, че членува в ДПС, той с политика никога не се е занимавал. Нищо не мога да кажа повече", коментира пред БЛИЦ братът на атентатора - Метин Енимехмедов, след което изключи телефона си.

Само преди три месеца, на 27 септември 2012 година, братята Енимехмедови били осъдени от бургаския районен съд по дело за хулиганство. Талантливият Метин отнесъл хиляда лева глоба, а похитителят на Доган - само 500. И двамата били освободени от наказателна отговорност. На 24 юли 2011г. Метин отишъл в "Буда Бар" в Бургас заедно с двама приятели. Той забелязал в заведението брат си Октай и гаджето му. При Октай пристигнал и един от придружителите на Метин. Той бил бос и охранителите на бара му направили забележка и го помолили да се обуе. Това го ядосало и станало повод за меле.

Пазачите били от фирма Ви Ти Ай, която се спрягала за близка до Маргините. Охранителите налетели на Метин Енимехмедов. Когато видял това, боксьорът Октай скочил на бой. Бодигардовете изхвърлили братята извън заведението. Докато ги изкарали навън, единият от охранителите е сериозно набит от Октай.

Мелето продължило и извън заведението. Един от пазачите свалил черната си тениска и застанал срещу братята гол, в едната ръка с нож, в другата с електрошокова палка. Тръгнал да ги гони, като успял да контузи Метин по главата. Побеснял от това, Октай започнал да гони охранителя. През това време Метин се съвзел и тръгнал след тях. Бодигардът успял да се върне в бара. Когато Метин и Октай пристигнали, там вече чакала патрулка от Второ РПУ. Униформените ченгета видели как Метин и Октай гонят бодигарда, за да го пребият.

"Гръмнаха брат ми", крещял Октай на полицаите, които му сложили белезниците и заедно с Метин го качили на задната седалка на патрулката.

Окованият в белезници Октай тръгнал да влиза в заведението, за да се саморазправи с нападателя. Ченгетата отново го хванали и го притиснали до патрулката. В този момент Октай започнал бясно да блъска главата си в стъклото на автомобила и го счупил. В същия момент Метин изритал вратите на колата, а после започнал да мачка ламарината й с ритници. Така освен щетите в бара, братя Енимехмедови повредили и полицейския автомобил.

Отведени са в РПУ-то и скоро са пуснати. Срещу тях е образувано досъдебно производство.

"Подсъдимите са осъществили непристойното си поведение на обществено място на улицата пред заведение, посетено от много хора. Демонстрирали са, че не се смятат за обвързани със спазването на общоприетите норми за поведение в присъствие на органи на реда и се отнасят към тях с явно пренебрежение", пише в мотивите по присъдата им.

Октай Енимехмедов е дружал с турски студенти във ВИАС и в последно време е симпатизирал на партията на Касим Дал. Това разказали пред полицията някои от най-близките хора на задържания за нападението над Ахмед Доган. Приятели на арестувания младеж твърдели, че Октай ходел на сбирки на партията на Дал, но полицията тепърва ще проверява дали това е вярно. Октай бил много амбициозен и някои от близките му смятат, че може да се е съгласил да извърши подобно нападение, ако някой му е обещал, че това ще го издигне или пък ще получи сериозна материална облага.

Още когато пристигнал в София, Октай Енимехмедов е търсил контакти с младежкото ДПС, за да стане негов член. Предполага се, че не е приет в редиците на партията заради криминалните си прояви.