Задават се празнични дни, а времето е много подходящо за разходки сред природата. Особено ако имате деца, вероятно все по-често възниква въпросът накъде извън големия град, но да е достатъчно близо, че да е подходящо за мъниците.

Ето няколко предложения, които съчетават идеалните възможности за разходка, пикник, красиви природни гледки, забележителности и игри

Ждрелото на река Ерма е едно страхотно предложение за разходка след природата. От южния край на ждрелото води началото си Трънската екопътека, която е с дължина около 13 км. Ако сте по-големи екстремисти може да измерите силите си по скалите. В най-високите си части отвесните скални маси достигат до 150-200 метра. Намира се на 80 км. западно от София и на 3 км. от град Трън.

Снимка 292071

Драгоманското блато е много интересно място, съвсем близо до София - на снимката горе. Не се налага дълъг преход, тъй като се стига с кола. Блатото се намира до град Драгоман, на по-малко от 40 километра от София в посока Калотина. В района има организирана разходка с водач, като може да си вземете бинокъл под наем, тъй като изобилства от прекрасни птици и водни обитатели. През блатото се минава по колоритно дървено мостче, така че да бъдете съвсем близо до флората и фауната на мястото. За любители фотографи мястото е много подходящо.

Разбоишкият скален манастир "Въведение Богородично" е разположен в дефилето на река Нишава. Той е един от двата скални манастира, които функционират целогодишно. Манастирът се намира на около 1 - 2 километра от село Разбоище, на 9 километра югозападно от град Годеч.

Снимка 292074

Църковен туризъм и прекрасна природа предлагат и дестинациите към манастирите Клисурски, Рилски, Бачковски и Седемте престола. Но нека се спрем на последния - Осеновлашки манастир "Седемте престола" се намира сякаш в различно времево и пространствено измерение, казват хора, които са го посещавали. С уникалната си архитектура е включен в 100-те Национални туристически обекта. Той е идеална дестинация за семейна екскурзия, за творческо уединение и за духовно съзерцание. Намира се в подножието на връх Измирец в Западна Стара планина, на един от завоите на живописната река Габровница, на около 85 км от София (по пътя за гр. Мездра), само на няколко километра от китното село Осеновлаг. В самото село местни жители развиват екотуризма, има конна база, а на няколко километра от центъра се намира екзотична ферма за африкански щрауси, с мини- зоопарк.

Цари Мали град - реставрираната крепост е близо до Самоков. В комплекса има музей, детски площадки, въжен мост и екопътека. Мястото е отлично за пикник и детски игри.

Вазовата екопътека и водопада Скакля. Месец май е идеалният за поход към водопада, тъй като той е все още буен и колоритен. Покрай пътеката има перфектни полянки за пикник. В региона на град Своге има още няколко много приятни предложения за туризъм и разходка:

Пет предложения за екстремен туризъм до София (СНИМКИ)

Пет предложения за екстремен туризъм до София (СНИМКИ)

Ако се чудите какво да правите през уикенда, прочетете това

Пещерата Съева дупка и ферма "Сините щрауси". И двете се намират в с. Брестница на около 100-ина километра от центъра на София. Пещерата е една от най-красивите в България с огромна популация от прилепи. Осветена е и напълно пригодна са деца.

Снимка 292075

Водопад Горица се намира много близо до село Овчарци, което е на около 4 километра от Сапарева баня. Отбивката за водопада е веднага след централния площад на селото. Има табели. Пътят свършва на малък паркинг до две тепавици. Вляво на този паркинг започва екопътеката. Разходката нагоре е съвсем кратка. На влизане в Сепарева баня може да видите гейзера, около който има хубав парк, а ако сте любители на манастирите посетете Ресиловският манастир "Покров Богородичен". С един хубав обяд в района денят ви в подножието на Рила планина ще бъде повече от прекрасен.