Уникалната книга „Процесът срещу тамплиерите" бе представена в Националния археологически музей днес.

На събитието присъстваха Румен Ралчев - приор на Приорат България, проф. Николай Овчаров, Иван Гранитски и Мария Арабаджиева.

Изданието е на Тайния архив на Ватикана, издателство „Скримиум", като неговият тираж е ограничен - 799 сертифицирани екземпляра, като последното издание е дарено на папа Бенедикт XVI.

Книгата е на английски и италиански език, като текстовете в нея са преведени и сравнени от латински, старофренски и италиански от служители на Тайния архив на Ватикана.

В нея се представят уникални, публикувани за първи път, документи за процеса срещу Ордена на монасите-воини, проведен пред папа Климент V през 1307 г.

Те подкрепят и потвърждават официалното становище на Църквата за оневиняване и опрощаване на тамплиерите, както казва в предговора си към изданието монсеньор Серджо Пагано, префект на Тайния архив на Ватикана.

В книгата са представени репродукции от латински текстове с много високо качество, придружени от съответните коментари на изследователи.

Публикуването на Шинонския списък е извънредно значимо събитие, тъй като досега оригиналните документи за процеса над тамплиерите не бяха достъпни за изследователите.

Още по-значим, според експерти, е фактът, че публикуването на списъка ще помогне да се погледне по друг начин върху ролята на Светия престол в процеса над тамплиерите и да се преосмислят представите, които властват от толкова много време.

Книгата „Processus Conta Templarios" - „Процесът срещу тамплиерите" е отпечатана на специална, ръчно изработена памучна хартия и е подвързана по старинна технология с прочутата кожа Pieno Fiore от областта Тоскана.