На сцената в Зала 1 на НДК да приветстват гостите и публиката излязоха Мирослав Боршош - изпълнителен директор на Националния дворец на културата, Малина Едрева - председател на Комисията по образование, наука и вероизповедание към Столична община и Ивайло Христов - режисьор на „Каръци".

„Нашата страст от тази вечер става и ваша страст", казаха Владимир Трифонов и Хермина Азарян, които са сред организаторите на фестивала, продуциран от НДК и представиха човека, който „им се доверява в това начинание".

"Освен, че е български, това е един много добър български филм", увери зрителите директорът на Националния дворец на културата Мирослав Боршош по повод откриването. „Добре дошли в Двореца! Направихме една невероятна КИНОМАНИЯ и я направихме за вас. Направихме я с много любов и вкус. Събрахме впечатляващ, пъстър букет от филми, какъвто се поднася на търсеща и интелигентна публика, каквато е тази тук. Ще открием КИНОМАНИЯ с „Каръци", защото дълбоко вярваме и работим всеки ден затова да докажем, че българските творци, хората на изкуството и културата, не са каръци. Само след час и половина хилядите аплодисменти ще докажат това", допълни Боршош.

„Щастлива съм, че като част от календара на културните събития на столицата ние подкрепяме и този фестивал в лицето на НДК и г-н Боршош. Срещите със страхотните заглавия от българското и световно кино и призовете, които получават, са огромно удоволствие. Благодаря на всички, че сте тук", каза Малина Едрева.

„Аз се възхищавам на смелостта на тези хора да открият КИНОМАНИЯ с такова заглавие. От сърце стискам палци на фестивала и на всички киномани, сред които съм и аз", беше краткото обръщение на Ивайло Христов към гостите и публиката.

След прожекцията, на сцената на Зала 1 в НДК беше представен и екипът на филма.

КИНОМАНИЯ 2015 продължава с пълна сила, като днес от 20:30 часа с прожекция на филма „Лоло" в кино „Люмиер" се открива и един от основните модули във филмовия маратон - 5-ят Фестивал на френското кино.