През 80-те и 90-те години Джеймс Камерън успя да подлуди много хора с двата филма за Терминатора. Концепцията "безпощадни машини отиват в миналото, за да предотвратят евентуален апокалипсис в бъдещето" си е изцяло в негов стил, а и явно си я биваше, защото последваха още цели три филма.

Е, да, Камерън по никакъв начин не беше замесен в нито един от тях. Вероятно затова и не пожънаха успех, и се считат по-скоро за неуспешни.

В "Мрачна съдба" Камерън е в ролята си на продуцент и сценарист. Обединил е усилия с режисьора на "Дедпул" - Тим Милър, за да поизтупат от праха франчайза и да се опитат да върнат старата слава на Терминатора.

Наталия Рейес, Макензи Дейвис и Линда Хамилтън

Източник: Alexandra Films

Наталия Рейес, Макензи Дейвис и Линда Хамилтън

И понеже Камерън е обратно в играта, преди да влезем в киното, трябва да седнем и отново да изгледаме "Терминатор 2: Страшният съд" (1991 г.) - "Терминатор: Мрачна съдба" е негово пряко продължение и игнорира последвалите го филми.

Още в самото начало ще разберем какво се е случило през 1998 г. - само година след "Страшният съд". Ще ни се изясни и защо Сара Конър (Линда Хамилтън) не се радва да види Терминатора (Арнолд Шварценегер) - нещо, което още трейлърите загатнаха.

Веднага след това ще се пренесем 22 години по-късно в наши дни в Мексико, където Терминатор модел РЕВ-9 (Габриел Луна) е изпратен от бъдещето (2042 г.), за да убие младо момиче на име Дани Рамос (Наталия Рейес). На практика почти нищо не може да убие РЕВ-9, не може дори да го нарани, а само да го забави. Доста познато, нали?

Габриел Луна

Източник: Alexandra Films

Габриел Луна

От бъдещето обаче е изпратена и Грейс (Макензи Дейвис), за да защити Дани Рамос. Грейс не е Терминатор, а човек с "добавена стойност" - с подобрения във физическата издръжливост, в зрението, в слуха и, разбира се, с повече сила, все неща, възможни само в бъдещето и за които обикновен човек може само да сънува.

Но дори в този си ъпгрейднат вид Грейс пак няма да бъде достатъчна, за да защити младото момиче. Ето защо на помощ идва и Сара Конър, която е започнала да борави с оръжия още по-умело. Но дали това е достатъчно?

За съжаление не е. Дори и трите заедно не могат да спрат РЕВ-9, ето защо търсят помощ от единствения и неповторим Терминатор.

Арнолд Шварценегер

Източник: Alexandra Films

Арнолд Шварценегер

А дали сега ще е достатъчно? И ще успеят ли четиримата да попречат на РЕВ-9 да изпълни мисията си? Но най-големият въпрос е какво ще се случи с този, с когото започна всичко - Терминатора. Отговорите - в киното.

Като цяло "Терминатор: Мрачна съдба" доста напомня на "Терминатор 2: Страшният съд". Естествено, новите технологии са го издигнали на ниво, каквото "Страшният съд" никога не би могъл да има. Затова и "Мрачна съдба" визуално да изглежда невероятно по-добре. Друг е въпросът има ли какво ново да ни каже и дали франчайзът "Терминатор" вече не е изчерпан.

Линда Хамилтън

Източник: Alexandra Films

Линда Хамилтън

Дали е така - всеки ще преценя сам за себе си. Ние пък не може да не споменем колко добро впечатление ни направи Макензи Дейвис. До момента сме я гледали в "Марсианецът" (2015 г.) и "Блейд Рънър 2049" (2017 г.), където имаше по-малки участия, отколкото в "Терминатор: Мрачна съдба". Представянето й сега определено дава заявка, че могат да ѝ бъдат поверявани по-сериозни роли. 

Същото важи и за Габриел Луна. Него го знаем от втория сезон на "Истински детектив" и от третия на "Агентите на ЩИТ". Да, думичките му в "Мрачна съдба", както и предполага за един терминатор, бяха сведени до минимум, но актьорската игра не е само декламирането на текст. Ето защо смятаме, че както Дейвис, така и Луна ги очакват добри времена.

Премиерата на "Терминатор: Мрачна съдба" е на 25 октомври