Всички фенове на епичните събития във Вестерос чакат с нетърпение Джордж Р.Р. Мартин да издаде и последните два тома от сагата "Песен за огън и лед". Е, ще почакаме още малко обаче, защото междувременно, освен че ще гледаме финалния сезон на Game of Thrones, ще можем да прочетем и "Огън и кръв".

Снимка 413448

Източник: ИК "Бард"

Събитията в книгата се развиват около 300 години преди тези в "Песен за огън и лед" и разказват основно историята на династията Таргариен - единствените господари на дракони.

"Огън и кръв" започва със сказанието за легендарния Егон Завоевателя, създателя на Железния трон, и всички събития, довели до завладяването на Вестерос - стъпка по стъпка и битка след битка. Разбира се, колкото и да му се иска на Егон, той не успява да подчини с огън и кръв и седемте кралства. Прави го само с шест от тях. Седмото - Дорн се оказва прекалено голяма хапка, дори и за драконите му.

След смъртта на Егон, разказът продължава с описанието на поколенията Таргариен, борили се да удържат под своята власт всички отделни кралства, малки и големи владетели, покорни и непокорни септони. И така, чак до войната, която почти унищожава династията на кралете със сребърни коси.

Снимка 410422

Източник: Instagram / krysty_scarlett

Какви са най-ужасните престъпления на Мегор I Жестокия? Какъв е бил Вестерос, когато драконите са властвали в небесата и защо е важно да яздиш най-големия дракон? Кой, как и защо изгражда Червената цитадела и каква е съдбата на строителите й? Защо са толкова важни мечовете, чиито остриета са изработени от валирианска стомана? Защо наричат Джеерис I Помирителя?

Тези и други въпроси, свързани с династията Таргариен, получават отговор именно в "Огън и кръв" с помощта и на близо 80 черно-бели илюстрации на художника Дъг Уитли. Само предупреждаваме, че ако някой очаква разказ, който да върви подобно на този в "Песен за огън и лед", няма да го получи.

"Огън и кръв" на Джордж Р.Р. Мартин излиза през април от "Бард" (25 лв.)