Реалността е такава, каквато е, без значение дали ни харесва, или не. Най-малкото защото с постъпки - къде правилни, къде не, и с решения - къде обмислени, къде не, сами се вкарваме в нея.

Същото важи за Руби (Мерит Уивър) и Били (Донал Глийсън). Двамата са "стари гаджета", които животът и интересите са разделили. Въпреки това, и Руби, и Били са се разбрали, че могат да разчитат един на друг.

Но не за някакви обикновени приятелски отношения, от онези, които остават, след като любовта или страстта си тръгнат. Двамата са се разбрали, че когато искат да се откъснат от всекидневието си и имат нужда един от друг, трябва само да пуснат есемес на другия с простичкото "бягай".

Всъщност, то не е толкова простичко, защото е игра на думи и зад английското RUN (както е и оригиналното име на сериал) се крие друго послание. В последствие обаче "бягай" ще се окаже по-близо до реалността, отколкото закодираното послание, което крие. 

Снимка 475368

Източник: HBO

И ако получилият съобщението отговори обратно със същото, се задейства план, който само двамата знаят - къде да отидат, какво точно да направят, на кой влак да се качат и в каква посока да тръгнат.

Това звучи много вълнуващо, когато си на 20 години и нямаш чак толкова отговорности. Е, така звучи и когато си на 30, 40, 50, но действителността с времето започва леко да се отдалечава от младия си първообраз.

И така, Били изпраща "бягай", когато двамата са на близо 40 години. И Руби връща жеста. Планът за бягство е задействан.

Сега следва трудната част - да разберат дали е добра идея да зарежат живота си с всичките му позитиви и негативи, какви ще бъдат последствията от бягството им и дали са същите хора, които са били преди повече от 15 години. А плуването в тези води е доста несигурно.

Снимка 475367

Източник: HBO

В крайна сметка и Руби, и Били трябва да разберат защо бягат от реалността си и дали тя е чак толкова лоша, колкото им се струва. А "Бягай" е и за романтиката, и за мечтите, които се разбиват в реалността; и за реалността, която се оказва пътуване с влакче на ужасите, от което слизане няма; и за пътуването към неизвестното, което може да прелива от неприятности; и за неприятностите, които човек е способен да си навлече, впускайки се в приключение, в което се надява да намери повече от себе си, но в края му не може да познае себе си...

Преди да изгледаме първите епизоди, попаднахме на мнението, че "Бягай" е нещо средно между "Убивайки Ийв" и Fleabag. А като знаехме какво представляват те, летвата на очакванията ни автоматично се качи три пункта по-горе.

И след като погълнахме първите пет епизода на оригиналния сериал на HBO накуп, можем да кажем, че в "Бягай" почеркът на Фийби Уолър-Бридж и Вики Джоунс (създателките на Fleabag и отчасти на "Убивайки Ийв") личи повече от ясно.

Снимка 472600

Източник: Instagram / alixjekyllhyde

И най-важното - на фона на цялото разнообразие от сериали, в което всички имаме привилегията да се къпем - "Бягай" не ни остави на мира, докато не разберем какво ще се случи в следващия епизод.

"Бягай" е в HBO GO от 13 април

Телевизионната премиера на сериала е в същия ден от 21:30 ч. по HBO