Banksy е един от най-известните и възхитителни графити художници сред младото поколение. Той е превърнал своето стрийт изкуство в начин на протест, като се подиграва на опитите то да бъде използвано с търговска цел.

Заглавия и описания, криещи се зад анонимността на една идентичност, която никога не се открива, защото никой не знае със сигурност кой всъщност е Banksy.

Смята се, че е британец от Бристол, но всички други подробности за неговия живот са неизвестни. Той е неуловим, провокативен и загадъчен. Именно заради това никой не може, а явно и не смята, че трябва да поиска позволение за излагане на творбите му. Затова и всички го правят без получено такова.

След като неразрешената от автора изложба "Гений или вандал" в Москва и Санкт Петербург беше посетена от повече от 500 хиляди души, сега тя гостува и в Мадрид. Отново без позволение.

70 предоставени от частни колекционери оригинални творби на мистериозния художник могат да бъдат разгледани в Espacio 5.1 на Ifema в Мадрид от 6 декември 2018 г. до 10 март 2019 г. Сред тях е репродукция от поредицата "Момиче с балон", подобен на оригиналната картина, която наскоро бе унищожена от самия художник без прецедент в лондонската аукционна къща Sotheby's.

И макар за Banksy да са смешни всички опити за изкарване на пари от творбите му, някои хора го правят без да им мигне окото. От испанския сайт Timeout научаваме, че изложбата ще е с вход от 6 до 13 евро и някои от творбите на автора дори ще се продават.