Съпътстващата програма на Sofia Architeckture Week '09 продължава с още една забележителна по своя мащаб и концепция изложба. Тя е озаглавена "Жилищни модели. Експеримент и ежедневие" и ще бъде открита на 20 октомври в Софийска градска художествена галерия.

За разлика от класическите архитектурни изложби, тук в центъра на вниманието стоят не архитектите, а самите постройки и техните обитатели. Кураторите Оливер Елзер (Германия) и Михаел Рийпер (Австрия) представят 12 международни проекта за социални жилищни сгради, които нагледно обясняват как функционират.

Експозицията започва с чилийски социални жилищни сгради от типа "направи си сам", минава през виенска фабрика за ковчези и стига до елитарни решения за съжителство в Токио. Специално за изложбата живеещите в тези социални жилищни сгради са документирали с фотоапарат апартаментите си и заобикалящата ги среда и са добавили коментар към всяка снимка. Всеки проект е представен със самостоятелен макет, a в някои от тях, изградени в мащаб 1:1, гостите на експозицията ще могат дори да влизат.
В изложбата ще бъде представено и изследване, документиращо българското ежедневие и начин на живот - съпоставка на сегашните битови навици и условия у нас с тези в чужбина.

История на проекта: През септември 2007 в Künstlerhaus във Виена се състоя симпозиум със заглавие „Жилищните сгради по света". Архитекти и теоретици представиха международни примери за жилищни сгради, които дръзко експериментират с архитектурата и нейните социални превъплъщения.

Дванайсет от общо 60 проекта бяха селектирани и показани през декември 2008 г. в Künstlerhaus, Виена, а сега ще бъдат изложени в СГХГ като част от SOFIA ARCHITECTURE WEEK '09. В симпозиума участваха Фернандо Диес (Аржентина), Ханс Ибелингс (Холандия), Таро Игараши (Япония), Иван Куцина (Сърбия), Дениз Арнолод и Сузане Шиндлер (САЩ), Акселс Симон (Швейцария) и кураторите на изложбата Оливер Елзер (Германия) и Михаел Рийпер (Австрия).

Изложбата "Жилищни модели. Експеримент и ежедневие" е продуцирана от MVD Австрия и Кюнстлерхаус Виена в партньорство с: Министерство на образованието, изкуството и културата на Австрия, град Виена, Технически университет Виена, Австрийска камара на архитектите, Посолство на Република Австрия в София, фирма Монди Пакеджинг, Списание 1 и Софийска градска художествена галерия.