Фотоизложба, наречена "Маски във Венеция", ще отвори врати на 18 февруари 2009 г. от 19.00 ч. в галерия "Райко Алексиев", на ул. Раковски 125.

Изложбата се състои от около 60 фотографии на Ренато Форназери, Джани Авезани, Дино Бачоло, Ренато Греко, Давиде Тофанин, Алесандро Дзанкини  и има за цел да даде колкото се може по-ярка и пъстра представа за приказния свят на Карнавала във Венеция, където фантазията, цветовете, празничното настроение и радостта от живота се усещат с пълна сила.

Различният художествен усет на авторите дава възможност да се проникне в детайлите на един нереален свят. Маските и пищните костюми имат свойството да отнемат идентичността, но в същото време да направят от всеки главно действащо лице. Това е и истинският смисъл на карнавала - всеобщо празненство, в което всеки се включва спонтанно и допринася за доброто настроение и цветната картина.

Откриването на фотографската изложба е повод за организирането на карнавално празненство, което ще възпроизведе характерното настроение от италианските площади. Освен да съзерцават художествените фотографии, пренасящи на венецианските площади и улички, посетителите ще могат да се наслаждават на музика от Вивалди, Албинони, Бенедето Марчело, да се радват на изпълненията на мимове и акробати и да опитат типичните за различни италиански региони карнавални сладки.

Италианският културен интитут кани всички да дойдат на откриването с карнавален костюм или маска.

ProntoSofia