Yippi-kay-ay, motherfucker....Най-популярната реплика на Брус Уилис от първите три части бива произнесена и в четвъртата, но думичката "мадъфакър" е удобно заглушен от звука на изстрел.

Този момент като че ли най-добре илюстрира развитието на поредицата. "Умирай трудно 4.0" е по-лъскав и мащабен, но и по-стерилен от предишните 3 части.

Действието вече е пресено в 21 век, проблемите също са актуални - интернет терористична организация си е поставила за цел да върне САЩ в каменната епоха, но среща отпора от най-неочаквания за тях и очакван от зрителите герой.

Т.н. "злодей" (Тимъти Олифант), въпреки добрата актьорска игра изглежда твърде млад и невинен, че да уплаши Джон Маклейн (Брус Уилис), който пък противно на всякаква логика изглежда в по-добра форма отколкото преди 20 години, когато за пръв път му се наложи да "умира трудно".

Все пак, въпреки цялата тази предизвестеност на изхода от двубоя, аз лично нямах проблем да се облегна назад и да се насладя на това, което Брус Уилис прави по-добре от всеки друг - спасява света.

Режисьор: Лен Уайзман
Участват: Брус Уилис, Маги Кю, Клиф Къртис, Джъстин Лонг, Тимоти Олифант

Година: 2007 Времетраене: 123минути

Звук: Dolby Digital

Премиера на DVD: 15.11.2007