От компанията Ubisoft обявиха старта на инициатива за опазване на околната среда, която цели премахването на хартиените упътвания към игрите и заместването им с ин-гейм дигитален наръчник за всички PlayStation3 и Xbox 360 заглавия.

Програмата, която е първата по рода си във видео гейм индустрията, ще стартира с издаването на играта Shaun White Skateboarding през есента на тази година.

Дигиталните ръководства на Ubisoft ще носят редица ползи за играчите и за околната среда. Вмъкването на упътването директно в играта ще предложи на играчите по-лесен и интуитивен достъп до информацията за играта, както и ще позволи на Ubisoft да осигури по-богат наръчник.

Вътрешните данни на компаниятаt сочат, че за производството на един тон хартия за упътванията, които компанията поставя в игрите си, се изразходват два тона дървесина от 13 дървета, необходима е енергия колкото потребява едно домакинство на година, отделят се парникови газове, равняващи се на над 6000 паунда CO2 и се използва почти 15000 галона вода.

"Страхотно е, че Ubisoft предприема екологична политика по отношение на новите си опаковки за видео игри" - коментира олимпийският шампион по сноуборд Шон Уайт. "Вълнувам се, че моята нова скейтбординг игра ще бъде първия продукт на Ubisoft издаден в рамките на екологичната им инициатива за опаковките"

В допълнение към мярката за намаляване употребата на хартия при опаковането на игри, Ubisoft е сключила договор за партньорство с Technimark, Inc. за издаването на най-екологичната кутийка за DVD в развлекателната индустрия за всички PC игри на издателя в Северна Америка.

100 процента рециклираната полипропиленова "ecoTech" DVD кутия ще дебютира с играта Tom Clancy's Splinter Cell Conviction за компютър на 30 април 2010. Ubisoft използва дигитални упътвания за игрите към PC заглавията, разпространявани в Северна Америка от март тази година.

"Ubisoft често е награждавана за страхотните си игри, но е специална привилегия да бъдеш лидер в индустрията по отношение на спасяването на дървета" - заяви президентът на Ubisoft North America Лорън Диток. "Екологичните инициативи са важни за глобалната общност и въвеждането на вградени в игрите дигитални ръководства за Xbox 360 и PS3 е най-новият пример за продължаващия ангажимент на Ubisoft да бъде повече ориентирана към опазването на околната среда компания. " - допълва Диток.