През студеното време се нуждаем от топлина - и като вътрешно усещане, и от заобикалящата ни обстановка. Ако използваме за декора на дома си жълтия цвят, това гарантирано ще внесе в живота ни топлина, радост и уют.

Освен своята главна и очевидна функция - да подобрява настроението - жълтият цвят притежава и други полезни свойства. Той повишава умствената дейност и концентрацията на вниманието, прави хората по-открити и внимателни. Помислете си, къде във вашето жилище се нуждаете най-много от тези качества?
Може би в кухнята, където ще приготвяте поредния кулинарен шедьовър. Тогава си купете стенен часовник, кана или просто няколко чаши с ярко жълт цвят. Или може би в хола? В този случай вие се нуждаете от разнообразни жълти лампи, свещ и вази, от жълти рамки за картините, а на самите картини трябва да преобладават оттенъците на този цвят.

С помощта на жълтото вие можете да освежите интериора - намерете най-тъмната зона в дома си и я запълнете с нещо ярко. Ако се вгледате, сигурно ще намерите във всяка стая подобна "черна дупка". Това може да бъде отдалечен от прозореца ъгъл или участък, плътно обзаведен с мебели. Именно той се нуждае от "инжектиране" с жълт цвят.

Промяната в интериора може да бъде и по-радикална - например, можете да залепите на една (най-тъмната) или на всички стени на стаята жълти тапети. Или да си купите жълти щори, покривки за маса и кувертюри.

Бъдете много внимателни при съчетаването на жълтия цвят с другите цветове - той е много капризен. Съчетанието жълто и черно изглежда грубовато, а жълто и червено - твърде агресивно.
Сивото и всички негови оттенъци е оптималният вариант за съчетаване. Интериорът, изпълнен с тези цветове, ще изглежда изискано и оригинално. Затова, ако имате сив диван или бледосиви тапети, без всякакво колебания си купете жълти възглавници или картини - ефектът ще бъде невероятен!

 

тя.bg